title

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), ст. 165 якого визначено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Так, п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків та виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів роботодавця за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Відповідно до ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 № 2801-XII медичне обслуговування – це діяльність закладів охорони здоров’я, реабілітаційних закладів, відділень, підрозділів та фізичних осіб – підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою та/або реабілітаційною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням.

Медична допомога – це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами.

Враховуючи викладене, вартість послуг з медичного обслуговування у вигляді проведення тестів з метою профілактики захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування, фізичній особі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, за умови дотримання вимог, визначених п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Разом з тим згідно з п.п. «е» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

При цьому якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Враховуючи викладене, у разі якщо юридичною особою – роботодавцем недотримуються вимоги п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих фізичним особам - працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

При цьому юридична особа, яка надає дохід у вигляді додаткового блага, повинна виконати всі функції податкового агента, визначені ПКУ.

Відключення електропостачання 22.03.2024 року

Blackout

У зв‘язку з виконанням планових ремонтних робіт відбудеться відключення електропостачання за наступними адресами:

Детальніше...

Оголошення для внутрішньо переміщених осіб

Слобожанська селищна рада створює постійно діючий консультативно – дорадчий орган - Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Слобожанської селищної ради.

Запрошуємо внутрішньо переміщених осіб, місцем фактичного проживання яких, згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, є Слобожанська селищна територіальна громада війти до складу Ради.

Детальніше...

"Так! Ми можемо подолати туберкульоз"

pro tuberkuloz

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня) в період з 01 по 31 березня проводиться інформаційно-роз'яснювальна кампанія під гаслом "Так! Ми можемо подолати туберкульоз". Мета цієї компанії - підвищення обізнаності населення про туберкульоз, що сприятиме збільшенню виявлення випадків цього захворювання, охопленню профілактичними лікуванням і подоланню негативного стереотипу (стигми) до хворих на туберкульоз у суспільстві.

Детальніше...

Відключення електропостачання 19.03.2024, 20.03.2024 та 21.03.2024 року

Blackout

У зв‘язку з виконанням планових ремонтних робіт відбудеться відключення електропостачання за наступними адресами:

Детальніше...

Робоча група з питань оптимізації закладів загальної середньої освіти Слобожанської селищної ради

01

📢 15 березня 2024 року, відбулась зустріч робочої групи з питань оптимізації закладів загальної середньої освіти Слобожанської селищної ради з педагогічними колективами закладів загальної середньої освіти громади та представниками батьківського комітету.
Детальніше...

Урочистий захід з нагоди відзначення Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення

Title

📢Сьогодні, 15 березня 2024 року, відбувся урочистий захід з нагоди відзначення Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.
Детальніше...

Шановні мешканці Слобожанської селищної громади!

uvaga

У с-щі Слобожанське представники Благодійної організації «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ПРАВО НА ЗАХИСТ» для осіб, які постраждали від військової агресії російської федерації проти України (включаючи такі категорії, як внутрішньо переміщені особи, біженці, особи без громадянства)

надають первинну та вторинну правову допомогу (індивідуальне консультування), з наступних питань:

Детальніше...

Відключення електропостачання 18.03.2024 року

Blackout

У зв‘язку з виконанням планових ремонтних робіт відбудеться відключення електропостачання за наступними адресами:

Детальніше...

Привітання до Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення!

Перевірка об’єкту централізованого питного водопостачання

В селі Донець Слобожанської селищної територіальної громади знаходиться водопровід великою протяжністю та потребує значної уваги обслуговування цієї мережі.

13 березня 2024 року, була проведена перевірка данного об’єкту централізованого питного водопостачання з метою недопущення виникнення епідеміологічних ускладнень, комісією з організації перевірок об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання в населених пунктах Слобожанської селищної територіальної громади за участі представників Слобожанської селищної ради, працівників КП «Донець» та головного спеціаліста відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Віталія Лубенського.

Детальніше...