Title

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується головним чином, ураженням ротової частини глотки та дихальних шляхів, рідше – шкіри. Також, при інфікуванні можуть розвиватися фібринозне запалення в місці проникнення збудника, явища загальної інтоксикації й токсичне ураження серця, судинної та нервової систем, нирок.

Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка стійка, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб.

Джерело інфекції-хвора людина чи носій Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом.

Інкубаційний період дифтерії становить 2–10 днів.

Захворювання на дифтерію може мати такі прояви (біль у горлі, підвищена температура тіла, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів).

За даними МОЗ епідемічна ситуація з дифтерії в Україні розцінюється як нестійка. У 2022 році зареєстровано 2 випадки, у 2023 -1 випадок, за 2 місяці поточного 2024 року-2 випадки серед дорослих.
У Харківській області останній випадок дифтерії зареєстровано у 2019 році, за період 2020-2023 років випадки не реєструвались.
06.04.2024 за первинними діагнозами зареєстровано 5 випадків дифтерії серед членів сім’ї, яка мешкає в смт. Нова Водолага. У сімейному осередку захворіли двоє дітей 11 років та троє дорослих - мати 41 рік, батько 35 років і бабуся 69 років.
06.04.2024 загальний стан матері і батька погіршився, внаслідок чого вони звернулись за медичною допомогою в КНП “Нововодолазька ЦЛ” Нововодолазької селищної ради, де їх оглянуто і проведено бактеріоскопічне та бактеріологічне обстеження. За результатами бактеріологічного дослідження у них “виявлені палички схожі з дифтерійними”. В цей же день всі захворілі з діагнозом “дифтерія” направлені на госпіталізацію до КНП ХОР “Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня”.(КНП ХОР “ОДІКЛ”).
Після огляду в приймальному відділенні та лікарем отоларингологом КНП ХОР “ОДІКЛ” діагноз “дифтерія” всім захворілим знято на “лакунарна ангіна”.
Всі захворілі щеплені проти дифтерії з порушенням Календаря профілактичних щеплень.

Попередити розвиток небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих кожні 10 років.
Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1–1,5 років не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але у правильно щеплених недуга матиме набагато легший перебіг, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно здійснювати як вакцинацію, так і ревакцинацію проти дифтерії.
Щоб запобігти розповсюдженню хвороби, потрібні раннє виявлення хворого, його ізоляція та лікування, а також виявлення та санація бактеріоносіїв.
Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії (правця), наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та допомагає зменшити захворюваність.
Вакцинація відбувається у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів (безкоштовно).


З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»