герб

На протязі останніх 8 років перед Слобожанською селищною радою стоїть питання у необхідності та доцільності запровадження аварійної/альтернативної системи опалення в селищі Слобожанське.

В 2015 році в зв’язку з відсутністю логістики поставок вугілля з Донецького регіону виникла проблема по забезпеченню енергоносіями (паливом) Зміївську ТЕС ПАТ «Центренерго» виробника електрогенерації та  єдиного постачальника теплової енергії в с-щі Слобожанське, яка забезпечує теплом 120 багатоквартирних житлових будинків, а також адмінбудівлі, заклади медицини, освіти соціальної сфери, торгівлі та побуту. Слобожанська селищна рада зверталась до Харківської обласної державної адміністрації з питанням щодо вжиття заходів по забезпеченню енергоносіями (паливом) Зміївську ТЕС ПАТ «Центренерго».

На технічній нараді в департаменті ЖКГ Харківської обласної державної адміністрації за участі представників Харківської ОДА, Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго», ПрАТ «Зміївська овочева фабрика», Слобожанської селищної ради розглядався варіант можливого використання котельної ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» для підтримки теплоносія в аварійному режимі (тобто в разі аварії або тимчасової  зупинки енергоблоків  Зміївської ТЕС.

В 2015 році, за рекомендацією Харківської обласної державної адміністрації, за кошти селищного бюджету Слобожанської селищної ради було побудовано систему з’єднання тепломережі  ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» та магістральних теплопроводів Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» (так звана перемичка).

Зміївською ТЕС був розроблений Регламент аварійної циркуляції теплоносія від котельної ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» та Програма протиаварійного тренування.

Під час проведення протиаварійного тренування були задіяні персонал та обладнання Зміївської ТЕС та ПрАТ «Зміївська овочева фабрика».

Відповідно до листа ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» потужностей ПрАТ «ЗОФ» вистачить на короткий термін для підтримання в робочому стані магістралей системи опалення смт. Слобожанське. Для опалення смт. Слобожанське в повному обсязі потужностей ПрАТ «ЗОФ» недостатньо.

При цьому ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» не має а ні юридичної, а ні економічної можливості бути надавачем послуг з теплопостачання (відсутність ліцензій, лімітів на газ та можливості укладання відповідних договорів із населенням).

Орієнтовано плата за  природний газ складатиме понад 800 тис. грн. за добу.

У зв’язку з прийняттям Закону України від 13.04.2017 року № 2019 – VIII «Про ринок електричної енергії в Україні», та як наслідок можливість суттєвого зниження попиту електричної енергії тепловими електростанціями України, постало питання цілком можливого відключення генерації на Зміївській ТЕС ПАТ «Центренерго» з подальшим припиненням теплопостачання споживачів смт. Слобожанське в осінньо-зимовий період.

Враховуючі вище наведене Слобожанська селищна рада неодноразово зверталась до керівництва Харківської обласної військової адміністрації стосовно вирішення питання альтернативного опалення смт. Слобожанське. Проводилися зустрічі з керівництвом Чугуївської районної військової адміністрації, Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»,інших керівників підприємств та відповідних спеціалістів в галузі теплопостачання.

В 2023 році на обласному рівні за участі директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Сергія Магдисюка, начальника Чугуївської районної військової адміністрації Сергія Лободенка, директора ПРАТ «Зміївська овочева фабрика» Ігоря Сисенка, в.о. директора Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» Олександра Костюкова та Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря проведено нараду на якій розглядалося питання щодо можливості задіяння аварійної, альтернативної системи подання тепла у смт. Слобожанське. Селищною радою було запропоновано за власні кошти розробити ТЕО для обґрунтування варіантів та можливості будівництва котелень (модулів) тепловою потужністю до 40 Гкал/год для теплопостачання сел. Слобожанське, але дане питання не було підтримане органами влади як районної так і обласної військових адміністрацій.

Слобожанською селищною радою також вивчалась можливість щодо надання дозволу на переведення споживачів смт. Слобожанське на індивідуальне автономне газове опалення. Але, відповідно до листа АТ «Харківгаз» від 13.03.2023р. № 554, додаткове навантаження на потреби опалення 120 багатоквартирних житлових будинків, а також адмінбудівлі, заклади медицини, освіти соціальної сфери, торгівлі та побуту, що знаходяться на території смт. Слобожанське, не передбачено існуючою схемою газопостачання селища. Додаткові обсяги газу на ці об’єкти не враховані в діаметрах існуючих газопроводів високого тиску (існуючий газопровід високого тиску діаметром 100 мм, а потрібен орієнтовним діаметром 250 мм). А відстань від ГРС «Слобожанське» до селища становить близько 6 км. Внутрішньоквартальні та внутрішньобудинкові мережі газопроводу селища  також не розраховані на збільшення потужностей та вразі додаткового навантаження, при переведенні споживачів на індивідуальне опалення, потребують заміни, а саме заміни на трубопроводи більшого діаметру. Крім великих вкладень в будівництво мереж газопостачання потрібно врахувати коштовність створення індивідуальної системи опалення в квартирах за власні кошти мешканців.

В поточному році селищною радою було розглянуто варіант зі встановлення модульних квартальних котельних, проте  відповідно до рекомендацій, наданих фахівцями Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго», зазначений варіант буде не ефективним, оскільки частина внутрішньоквартальних трубопроводів хоча і буде підкючена до котелень, але залишиться у безвитратному режимі, що при низьких температурах зовнішнього повітря призведе до розморожування трубопроводів, та як наслідок повної зупинки теплозабезпечення всього кварталу. Фахівці Зміївської ТЕС запропонували розглянути можливість встановлення газових модулів в двох точках населеного пункту потужністю по 10 мВт кожна, можливі варіанти: 1 точка 4+4+2 мВт + 1 точки 4+4+2 мВт , або 1 точка 4+4+4 мВт + 1 точка 4+4 мВт. Котельні мають бути приєднані по мережній воді за секційними засувками. При даній схемі розташування котелень буде задіяно всі трубопроводи тепломережі селища Слобожанське, що унеможливить їх руйнацію, виключіть застійні зони. Крім цього, при даному розташуванні котельні будуть знаходитися як найближче до підключення до газопроводу від ГРП №1 та ГРП №2.

Відповідно до консультацій наданих Слобожанській селищній раді фахівцями Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго», а також Харківської обласної військової адміністрації Слобожанською селищною радою  було прийняте рішення про проектування газової котельні для опалення селища Слобожанське потужністю 20 мВт.

На черговій сесії Слобожанської селищної ради, яка відбулася 16 квітня 2024 року було прийняте рішення про виділення коштів з місцевого бюджету у розмірі 3 000 679 грн. на: роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації на нове будівництво газової котельні за адресою: Харківська область, Чугуївський район, с-ще Слобожанське, нове будівництво газопроводу високого тиску від ГРС «Слобожанське» по Балаклійському шосе до котельні в с-ще Слобожанське, роботи з геодезичних та геологічних вишукувань по об’єкту нове будівництво газової котельні за адресою: Харківська область, Чугуївський район, с-ще Слобожанське,роботи з геодезичних та геологічних вишукувань по об’єкту нове будівництво газопроводу високого тиску від ГРС «Слобожанське» по Балаклійському шосе до котельні в с-ще Слобожанське, роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації (розділи «Газопостачання зовнішнє», «Газопостачання внутрішнє» по об’єкту нове будівництво газової котельні за адресою: Харківська область, Чугуївський район, с-ще Слобожанське.

Проте саміроботи потребують значних коштів, яких в бюджеті Слобожанської селищної ради немає, адже потрібно будувати не тільки котельню, але й підвідний газопровід високого тиску.

Слобожанська селищна рада постійно веде діалог та взаємодіє з Харківською обласною військовою адміністрацією щодо вирішення даного питання.

  1. 01-Лист 953
  2. 02-Лист 1738
  3. 03 -лист 1762
  4. 04-лист 1962
  5. 05-Лист 433
  6. 06-лист 58
  7. 07-Лист 1594
  8. 08-лист 1595
  9. 09-лист 1658
  10. 10-лист 1965
  11. 11-лист 1966
  12. 12-лист 1976
  13. 13-лист 1977
  14. 14-лист 2079
  15. 15-лист 3387
  16. 16-Лист Центренерго
  17. 17-Лист 845