Лиман – мальовниче, сучасне село з красивими доглянутими вулицями, провулками, навіть є площа Покровська. Але, чи не найдовшій вулиці Охотничій , в хаті , на самій околиці проживає Сологуб Марія Іванівна, яка 14 квітня цього року святкує свій ювілей – 100 років. Цілий вік!!!!!

Народилася Марійка в селянській родині, де тато і мама працювали в колгоспі, а її дитинство пройшло на березі мальовничого озера Чайки, де підлітком пасла коней.

Навчалась в початковій школі кілька класів – от і вся наука.

Війна перекреслила мирне життя односельців. Згадує з сумом ті роки, адже довилось побувати в німецькі неволі.

Після перемоги життя Марії було наповнене тими змінами, якими жила вся країна і її родина.

 Працювала в Харкові на заводі – мотальницею. Була вправною робітницею, мала від начальства нагороди.

 Молода, струнка та вродлива Марія, покохала  молодого хлопця Семена і в 1950 році вони взяли шлюб. Перші роки спільного життя проживали і працювали в  будинку відпочинку ім. Орджонікідзе ( зараз «Ялинка»). До речі Семен Михайлович був вправним фотографом і численні сімейні фото в альбомах в хронологічному порядку – його заслуга.

Згодом повернулися до Лиману і починають в 1961 році будувати своє сімейне «гніздо». Не дивно, що будинок виріс на вулиці крайнім, адже який краєвид навколо: ліс, в кінці городу луки і озеро Комишувате.

 У 1955 році народилася донька Галя, а в 1957 році син Михайло. Марія Іванівна  більше ніде не працювала, зате вдома було чимале господарство: дві корови, свині, кури, індики, а для гусей справжня воля. Господарка показала подушки та ковдри з гусячого пуху – м’які та теплі. Були і теплиці – всюди відчувались її вправні руки, які давали всьому лад.

Семен Михайлович працював в радгоспі «Лиманський» водієм, а далі перейшов в тваринництво – на відгодівельному відділенні роздавав корми.

 В сім’ї панував лад і спокій,  мабуть тому, що над подвір’ям був добрий знак. Саме біля їхнього двору, давним - давно звили гніздо лелеки на стовпі, і щовесни повертаючись до свого гнізда ,  обіцяли сім’ї щасливого буття.

Підростали діти. В 1963 році до школи пішла Галя, через рік – Мишко. Діти виросли . Галя після школи пішла працювати швачкою, Михайла чекала армія і подальше доросле життя.  На даний  час проживає за межами України.

Семена Михайловича не стало в 2000 році. Зрозуміло, що Марія Іванівна, сумує за своєю половинкою, всі роки одинокого життя. Але ж діти та онуки завжди поряд. А ще, Марія Іванівна має жалісливе серце, вона підібрала кинутих на смітнику двох маленьких цуценят. Вони схожі між собою, як дві краплі води і вже шістнадцять років віддано охороняють її подвір’я та господарку. До речі п’ятнадцять років прожив півник, якого мало не заклювали дорослі кури , коли він був іще курчатком, Марія Іванівна вилікувала його і він став настільки ручним, що навіть подавав «ку-ку-рі-ку», коли губилась хазяйка. Справді добра душа у Марії Іванівни.

Ювілярка,  у свої 100 років,  не схожа на немічну та стареньку бабусю. У веранді безліч квітів, які теж « в роках », у кімнатах на стінах картини і , що головне, жодного слова про те, що важко жити.

Марія Іванівна живе в ногу з сучасним життям: вона спілкується з донькою та сином по мобільному телефоні . Галю вважає своїм не замінним «лікарем» , адже пігулки та мазі допомагають долати вікові «хворості».

Ювілярка багата бабуся: має п’ять онуків та п’ять правнуків.

Ювілей Марії Іванівни – це свято для всієї нашої громади. День народження саме милої, мудрої та найстарішої жінки в селі.

Не кожній людині в такі роки дано бути настільки щирою, з таким вогником в очах, з милою усмішкою на вустах, говірливою, де в кожному слові відчувається мудрість і величезне бажання ще пожити…….

Хай стелиться доля через все життя

Лише добром для доброї людини.

На довгий вік, на довгії літа,

На шану від людей й тепло родини.

З ювілеєм від імені всієї громади привітали Марію Іванівну заступник Слобожанського селищного голови Олена Тимченко, секретар ради Галина Куценко та староста с. Лиман Олександр Бутко.

З ювілеєєм шановна наша Марія Іванівна !

До 500 тис грн в рамках програми єРобота для підприємців Харківської області

Згідно з ухваленим рішенням Уряду, підприємці, які зареєстровані та здійснюють чи планують здійснювати підприємницьку діяльність у місті Харкові та Харківській області, можуть взяти грант за програмою «Власна справа» розміром від 50 000 грн до 500 000 гривень для старту або розвитку бізнесу. 

Детальніше...

Інформація щодо наявності лікарських засобів станом на 29.04.2024

Medical

Детальніше...

Юридичні консультації

irc

Шановні мешканці Слобожанської ОТГ

У четвер, 02 травня близько 11.00 годині в приміщенні Слобожанського селищного Палацу культури (вул. Ярослава Мудрого, 12, с-ще Слобожанське) юристами Міжнародного Комітету Порятунку (IRC) будуть надані роз'яснення за темою: «Спадкування: зміни законодавства 2024 р

Детальніше...

Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб

DCZ

З початку цього року послугами Харківської обласної служби зайнятості скористались 5495 внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). За сприяння обласної служби зайнятості забезпечено зайнятість 1692 переселенцям. Про це розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

Детальніше...

Зміни до Паспортів бюджетних програм місцевого бюджету на 2024 рік від 25.04.2024

passport fin

Детальніше...

Залишилася невелика кількість не розподілених дров’яних печей з димоходом

Ogoloshenja

ОГОЛОШЕННЯ

для мешканців, які проживають у приватному секторі с-ща Слобожанське.

Детальніше...

Робота Слобожанської селищної ради щодо альтернативної системи опалення в селищі Слобожанське

герб

На протязі останніх 8 років перед Слобожанською селищною радою стоїть питання у необхідності та доцільності запровадження аварійної/альтернативної системи опалення в селищі Слобожанське.

Детальніше...

Лист складений мешканцями селища Слобожанське щодо створення альтернативного опалення

Лист, складений мешканцями селища Слобожанське та який в подальшому буде направлено до прем’єр-міністра України щодо створення альтернативного опалення, знаходиться в приймальні Слобожанської селищної ради. Бажаючим долучитися до звернення, звертатися до Слобожанської селищної ради за адресою: с-ще Слобожанське, вул. Миру, 7

Детальніше...

День пам’яті Чорнобильської трагедії!

19 квітня 2024 року Відділ освіти Слобожанської селищної ради отримав 192 ноутбука та 33 хромбука для організації дистанційного навчання учнів у закладах освіти громади

Комп’ютерна техніка надана Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти і науки України у координації з Харківською обласною державною (військовою) адміністрацією.

Дані девайси задовольнять критичну потребу у пристроях для дистанційного навчання дітей із вразливих категорій населення Слобожанської селищної територіальної громади та надаватимуться у тимчасове користування з метою забезпечення рівних можливостей доступу до освіти, а саме: діти-ВПО, діти з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, діти, позбавлені батьківського піклування .
Надана техніка забезпечить зручність участі здобувачів освіти у навчальному процесі в умовах воєнного стану та дозволить вчителям ефективно впроваджувати інноваційні методи навчання, підвищуючи якість освіти та розвиваючи компетентність учнів.