01

Забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем сьогодення. Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання. Слід зазначити, що збройна агресія російської федерації проти України стала причиною руйнувань водопровідних мереж у деяких населених пунктах, і кількість населення, яке споживає воду з децентралізованих джерел, збільшилася. Згідно зі статистичними даними, 75% сільського населення України вживає воду з децентралізованих джерел водопостачання, а саме з громадських та індивідуальних, розташованих на територіях приватних садиб, колодязів (трубчастих або ж шахтних). Відповідно, це може бути додатковим фактором для збільшення кількості отруєнь недоброякісною водою. На виконання рішення позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області від 16.01.2025 Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує, що невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на інфекційні захворювання, а також на хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, зокрема на водно-нітратну метгемоглобінемію.

І, перш за все, це стосується нітратів. Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту в крові метгемоглобіну, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).

До груп підвищеного ризику належать діти віком до 3-х років та немовлята, котрі перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, які готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), люди похилого віку, хворі на анемію та серцево-судинні захворювання. Також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з ранніх овочів з високим вмістом нітратів.

З метою запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію рекомендуємо дотримуватись наступних заходів:

  • не вживати питну воду з колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, підтверджену лабораторно або фасовану/бутильовану столову воду;
  • дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати й користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
  • необхідно пам’ятати, що в радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці та проводити іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
  • місця облаштування криниць слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30-м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів та місць утримання худоби;
  • забруднену нітратами воду можна використовувати тільки для прання білизни, миття посуду, прибирання тощо;
  • при перших клінічних проявах отруєння в дітей (проносах, синюшності шкірних покривів, задусі, прискореному серцебитті, судомах) негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Необхідно пам’ятати, що нітрати – це досить стійкі хімічні сполуки, які не знищуються шляхом кип’ятіння, відстоювання та після дезінфекції. Вода, забруднена нітратами, навіть у дуже високих концентраціях – чиста, прозора, без специфічного запаху та домішок, звичайна на смак.

Дізнатися, чи якісну воду ви споживаєте, можна тільки зробивши лабораторне дослідження води.

Звертаємо особливу увагу мешканців районів, де часто трапляються підтоплення джерел водопостачання, зокрема тих, хто використовує воду з цих джерел для приготування їжі дітям до 3-х років, на необхідність володіти інформацією щодо якості води, щоб запобігти отруєнням дітей.

https://bit.ly/4gpvU3f

https://t.me/khdpssgovua/3180