Під час воєнних дій через низку причин, зокрема відсутність належного водопостачання або доступу до якісної та безпечної води, їжі, умов дотримання особистої гігієни, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики виникнення холери. Під час військових подій, евакуації населення, загроза захворювання значно збільшується. Найбільший ризик виникнення спалахів холери існує в населених пунктах, де у зв’язку з активними обстрілами, ушкодженнями системи водопостачання, відсутній доступ до безпечної питної води, у перенаселених громадах і місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, якщо серед цих людей є джерело (джерела) інфекції та неможливо забезпечити належний рівень санітарії та доступ до безпечної питної води.
Нагадаємо, що холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholera. Основним джерелом зараження є холерні вібріони, присутні у фекаліях інфікованої людини, передача може здійснюватися частіше при вживанні забрудненої води, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Найчастіше фактором передачі інфекції стають сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти й овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі – 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів за умов сонячного освітлення – до 8 годин, за низьких температур та в морській воді – 2 тижні й більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декілька місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
У більшості випадків інфекція або тільки викликає легку діарею, або взагалі не має будь-яких симптомів прояву. Однак, у 5-10 % відсотків пацієнтів розвивається важка водяниста діарея і блювота. У такому разі втрата великої кількості рідини може швидко призвести до важкого зневоднення організму. За перших симптомів треба негайно звернутися до лікаря!
Пам’ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Тому важливо знати та дотримуватися заходів профілактики. Захистити себе та близьких від холери можливо дотримуючись декількох простих правил належної гігієни та безпечного приготування їжі:
- кип’ятити воду – під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви в дотриманні їхнього зберігання та походження;
- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви в якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням;
- уникати харчування з лотків та не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
- не купатися і не ловити рибу в забруднених водоймах;
- при купанні у водоймах і басейнах не допускати потрапляння води до роту;
- здійснювати заходи боротьби з мухами.