01

Питання організації діяльності старост як посадових осіб місцевого самоврядування, уповноважених на здійснення певних нотаріальних дій, стають дедалі актуальнішими для органів місцевого самоврядування.

Відповідно до Конституції України, основне право громадянина – це його можливість здійснювати певні дії для задоволення своїх життєво важливих матеріальних і духовних інтересів, установлених державою і закріплених у Конституції та інших нормативно-правових актах.

02

Статтями 37, 40 Закону України «Про нотаріат» передбачено перелік нотаріальних дій та дій, що прирівнюються до нотаріальних, які вчиняються у сільських населених пунктах  посадовими особами органів місцевого самоврядування, оскільки жителі сільської місцевості часто не мають можливості звернутися до нотаріуса, і, як наслідок – не можуть реалізувати свої законні права.

З метою забезпечення доступності сільського населення до нотаріальних послуг виконавчим комітетом Слобожанської селищної ради прийняті наступні рішення: від 04.01.2021 р. № 6 «Про вчинення нотаріальних дій», від 15.09.2021 р. № 336 «Про визначення осіб, уповноважених на посвідчення довіреностей в сільських населених пунктах на території Слобожанської селищної ради», від 15.09.2021 №337 «Про організацію вчинення нотаріальних дій старостами Слобожанської селищної ради». Згідно з цими рішеннями старости 03Слобожанської селищної ради вчиняють нотаріальні дії за зверненнями мешканців населених пунктів, закріплених за старостами.

Також, для налагодження роботи з нотаріальних дій, було проведено робочу нараду зі старостами щодо реалізації Закону України «Про нотаріат» та впровадження їх у сільській місцевості.