Організатор проведення громадського обговорення: Відділ освіти Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області.

Мета обговорення: врахування думки жителів населених пунктів Слобожанської селищної територіальної громади щодо припинення юридичної особи Комунального закладу «Нижньобишкинська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Чугуївського району Харківської області шляхом її ліквідації.

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

 

Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Навчальні заклади з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, природний газ, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування навчальних закладів із малою наповнюваністю учнів. Варто зауважити, що на опалення напівпорожніх приміщень шкіл витрачаються значні кошти, особливо це стосується КЗ «Нижньобишкинська ЗОШ І-ІІ ст.».

У Комунальному закладі «Нижньобишкинська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області станом на 2024/2025 навчальний рік прогнозується навчати 26 учнів. У закладі працює 14 працівників, з них 9 педагогічних працівників та 5 технічного персоналу. Вартість утримання з прогнозованих даних на 2024/2025 навчальний рік становить:

  • одного учня за рахунок освітньої субвенції – 68212,67 грн;
  • одного учня за рахунок місцевого бюджету – 50822,74 грн;
  • утримання навчального закладу – 1153370,00 грн/рік

Як наслідок малокомплектності – відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації дітей, а також зростання вартості утримання, в тому числі за рахунок зростання ринкових цін на енергоносії.

На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності закладів освіти є оптимізація мережі, зокрема ліквідація.

Разом з цим, у разі прийняття рішення про ліквідацію КЗ «Нижньобишкинська ЗОШ І-ІІ ст.», здобувачі освіти будуть забезпечені безкоштовним підвезенням з дотриманням усіх вимог до КЗ «Лиманський ліцей» Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області.

Проаналізувавши перспективну мережу, матеріально-технічну базу, розмір бюджетних коштів на утримання закладів, виносимо на громадське обговорення у формі електронної консультації шляхом заповнення Google-форми https://forms.gle/JeFuqDA8MknP29qi8 питання ліквідації КЗ «Нижньобишкинська ЗОШ І-ІІ ст.». та обговорення відповідного проєкту рішення.

Строк обговорення: з 20 травня 2024 року по 20 травня 2025 року

  • В обговоренні приймають участь мешканці усіх населених пунктів, які зареєстровані на території Слобожанської селищної територіальної громади та яким на дату проведення консультації виповнилося 18 (вісімнадцять) років;
  • Пропозиції та зауваження від фізичних осіб приймаються тільки із зазначенням прізвища, імені, по батькові, адреси особи, яка їх подає.

Відповідальна особа за проведення обговорення – начальник Відділу освіти Слобожанської селищної ради Костянтин Станіславович РУДЕНКО.

Консультації з питання, що винесено на обговорення можна отримати за телефоном (057) 5-24-05.

Після отримання висловлених пропозицій, зауважень та проведення аналізу, протягом 14 (чотирнадцяти) днів відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області http://km-sov.gov.ua/ та офіційній сторінці в соціальних мережах https://www.facebook.com/sloboganskaselrada/.