Шановні батьки! Виконуйте свої батьківські обов’язки на належному рівні! На першому місці повинні бути діти, а не алкоголь чи наркотики!!!

Найдорожче, що дають дитині батьки – це життя. Діти народжуються, для того щоб жити в любові, турботі, з належним доглядом та вихованням, але, на жаль, не всі батьки є гідним прикладом для дітей, іноді діти для батьків – це засіб отримання коштів від держави, щоб задовольнити свої особисті потреби, а діти …?

09.05.2023 р. о 1310 до служби у справах дітей Слобожанської селищної ради надійшло повідомлення про сім’ю, яка перебуває в складних життєвих обставинах. У повідомленні було зазначено, що в квартирі, де проживає мати разом з трьома малолітніми дітьми знаходяться сторонні особи, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, чути крики, плач дітей, вибивають вікна.

Негайно було здійснено вихід працівниками служби у справах дітей Слобожанської селищної ради, фахівцем із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Слобожанської селищної ради, поліцейським офіцером Слобожанської громади та лікарем ЗПСМ.

За результатами відвідування було складено АКТи проведення оцінки рівня безпеки дитини на трьох малолітніх дітей. Всі діти мали зовнішні ознаки недогляду та занедбаності, а саме: поруч з ними відчувався неприємний запах, діти були одягнені в брудний одяг, який не відповідає віку та сезону, а середній хлопчик був зовсім без одягу та взуття. На момент виявлення дітей, мати знаходилась поруч з ними, перебувала в стані алкогольного сп’яніння. Окрім матері та дітей, в квартирі перебували сторонні особи, також в стані алкогольного сп’яніння. Мати спілкувалась агресивно з членами комісії.

Були виявлені наявні ознаки незабезпечення дітей належним харчуванням. Готової їжі в наявності не було.

За результатами проведення оцінки рівня безпеки дітей було зроблено висновок – дуже небезпечно.

Мати неналежним чином виконувала свої обов’язки, а саме: не створила в квартирі належні умови для виховання та розвитку дітей, зловживала алкогольними напоями, залишала дітей самих вдома, не дослухалася до рекомендацій спеціалістів служби у справах дітей Слобожанської селищної ради, фахівців із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Слобожанської селищної ради та медичних працівників.

У зв’язку з цим, родину було поставлено на облік служби у справах дітей Слобожанської селищної ради, як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах, на підставі наявності загрози їх життю або здоров’ю.

Відповідно до вищевикладеного, за поданням служби у справах дітей Слобожанської селищної ради, було прийнято рішення виконавчого комітету Слобожанської селищної ради «Про вилучення малолітніх дітей з сім’ї матері».

Завдяки співпраці Слобожанської селищної ради, служби у справах дітей та поліцейського офіцера громади дітей відразу було доставлено до лікарні для проходження поглибленого медичного огляду, а 16.05.2023 року дітей було тимчасово влаштовано в прийомну сім’ю, до моменту вирішення питання щодо позбавлення матері батьківських прав.

Також було направлено лист до прокуратури та позов до суду.

Тривале нехтування батьками своїх батьківських обов’язків щодо дітей є наслідком та підставою для позбавлення батьківських прав (ст. 164 СКУ та

ст. 184 КУпАП) .


Дорослі!

Будьте відповідальними!

Пам’ятайте, що виховання дітей – Ваш обов’язок!!!