svu

Чи доводилось Вам коли-небудь розмірковувати на такі теми: «А як живуть діти, у яких немає батьків?», «Що вони відчувають?», «Кому можуть довіритись?», «Від кого чекають допомоги, коли самі не можуть захиститись від кривдника?», і насамперед «чия посмішка їх може надихати, в чиїх обіймах вони можуть відчути себе умиротвореними, у безпеці…і просто щасливими?».

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишились без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку й виховання бере на себе держава.

Розрізняють наступні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ю, визначені законодавством України: усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, сім’я патронатного вихователя.

Переваги сімейного виховання, порівняно з інституційним, безперечні, оскільки тільки сім’я була і залишається для дитини природнім, необхідним всеохоплюючим середовищем, орієнтованим на розвиток індивідуальних особливостей дитини.

Пріорітетною формою сімейних форм виховання дітей є усиновлення. Усиновлення - прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться в її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Встановлення опіки та піклування - влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів.

Передача до прийомної сім’ї (ПС) - добровільне прийняття за плату сім’єю або окремою особою, яка не перебуває у шлюбі, із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей на виховання та для спільного проживання.

Передача до дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ) - прийняття в окрему сім’ю, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менш як п’яти дітей-сиріт та/або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у такій сім’ї не може перевищувати десяти осіб.

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Батьки-вихователі та прийомні батьки отримують грошове забезпечення. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

На території Зміївського району в сім’ях опікунів/піклувальників проживає 67 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонує 5 ДБСТ, в яких виховується 35 вихованців та 7 ПС, в яких виховується 14 прийомних дітей. Також 4 дітей виховується у патронатних сім’ях.

Тож давайте не будемо байдужими і залишатись осторонь, а дамо можливість дітям, які залишились без батьківського піклування, відчути тепло та турботу у сімейному оточенні.

 За інформацією звертатись за адресою: м. Зміїв, вул. Гагаріна, 2

служба у справах дітей Зміївської районної державної адміністрації тел. 3-22-62;

Комунальний заклад “Зміївський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді” тел.3-00-27.