1

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків.

Вакцина́ція або ще́плення - введення антигенного матеріалу з метою породити імунітет доінфекційної хвороби, який запобігає зараженню або ослаблює його негативні наслідки.

Вакцинація - єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2-3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

Відтоді, як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні. З 24 квітня 2022 року стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета — нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку

Через війну Росії проти України наразі медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, зокрема з допомогою щеплень.

Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень — навіть на короткий період підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Для всіх дорослих потрібно щодесять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану - це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також цивільного населення.

Важливо зробити й додаткові щеплення з урахуванням епідсезону — проти грипу та COVID-19. Якщо ви вже маєте дві дози, то попіклуйтесь про бустерну чи додаткову.

Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.


З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії