05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

У таких надзвичайних умовах, через дефіцит якісної питної води, відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни, перебування великої кількості людей одночасно в сховищах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань. Також можливе поширення через воду збудників таких захворювань як холера, черевний тиф, паратиф А і Б, сальмонельоз, шигельоз, ешерихіоз, лептоспіроз, туляремія та бруцельоз.

У зв’язку  із ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що стосуються подачі населенню якісної та безпечної питної води, з метою убезпечення від зараження інфекційними хворобами, рекомендуємо:

  • у випадку відсутності централізованого водопостачання та за наявності пунктів розливу питної води (у тому числі пересувних) надавати перевагу очищеній фасованій бутильованій або очищеній воді;
  • перед використанням питної води з бюветів та інших джерел децентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць) її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води в чистій добре закритій тарі – термін придатності не повинен перевищувати однієї доби;
  • звертаємо увагу, перед використанням такої води варто оцінити її за органолептичними якостями (прозорість, колір та запах). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь-який колір і не прозора – вона не придатна для споживання, а вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей!

Ще одним важливим фактором розповсюдження інфекцій є брудні руки. Зазвичай на руках знаходиться велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Навіть через незначні подряпини чи ранки вони здатні проникати в шкіру та підшкірну клітковину і спричинити запалення. Через брудні руки можуть переноситися вірусні, бактеріальні, грибкові й паразитарні патогени – достатньо просто доторкнутися ними до слизових оболонок і ви можете захворіти.

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. Тому в разі їх видимого забруднення якомога ретельніше мийте руки водою із милом протягом 30 секунд. Для висушування рук після миття рекомендуємо користуватися одноразовими паперовими рушниками, а за їхньої відсутності індивідуальним тканинним. Якщо немає можливості помити руки водою, можна використати вологі серветки, а після застосувати антисептик для рук з вмістом спирту не менше 70%. Мінімальний час обробки рук антисептиком становить не менше 30 секунд.

Обов’язково дотримуйтесь гігієни рук:

  • перед приготуванням і прийманням їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після приходу з вулиці;
  • коли руки візуально забруднені;
  • перед надяганням і після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска, респіратор або медичні рукавички;
  • після контакту з домашніми улюбленцями або проведення догляду за ними.

За перших ознак кишкової інфекції не зволікайте, одразу зверніться за допомогою до медичного закладу.

На останок звертаємося до батьків! Привчаючи дитину з найменшого віку дотримуватись особистої гігієни, ви закладаєте фундамент для її майбутньої безпеки та здоров’я. Набуті корисні звички зможуть захистити малюка навіть тоді, коли ви не поруч. Формування звички мити руки потребує часу та уваги. Тож, якщо ваш малюк вже вміє мити руки сам – нагадуйте йому це робити, а якщо він сам ще не справляється – допомагайте йому, робіть це разом.

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких, будьте уважними й обережними!


Чугуївське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області