04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Вимоги до влаштування водозабірних споруд у вигляді колодязів різного типу включені у вигляді додатків до Державних санітарних правил та норм (ДСанПіН) 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Одним з основних правил влаштування та подальшої експлуатації колодязів є їх ізоляція від проникнення поверхневого стоку (дощових та талих вод).

Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, обладнується  не менш, як на 0,8м вище поверхні землі, яка закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовується дашок, навіс або оголок вміщують у будку.

Основні вимоги для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками:

  • влаштування перехоплюючих канав, які відводять стоки від колодязів;
  • навколо колодязя робиться «замок» з гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2м і шириною 1м) або бетонується (асфальтується) майданчик радіусом не менше 2м на основі з щебеню, товщиною 15-20см та з ухилом від колодязя.

Навколо колодязя, розміщеного у водопроникаючих грунтах (піски, піщано-гравійні, піщано-галькові) з невеликим (2м)  покриттям супіску, суглинків, необхідно цементувати майданчик радіусом не менше ніж 2м та з ухилом від колодязя.

  • для підйому води з колодязя застосовуються насоси, у разі неможливості – обладнується коловоротом або міцно прикріпленим «журавлем» з відром для загального користування;
  • біля колодязя слід влаштувати підставку для відра;
  • споруда повинна бути огороджена радіусом не менше 2м з хвірткою та стежкою із твердим покриттям (від хвіртки до колодязя).

Вимоги до утримання колодязів:

  • територія поблизу колодязю повинна утримуватись в чистоті, вода відводитись;
  • не дозволяється підйом води відрами, які приносяться населенням, черпати воду з громадського відра принесеними з дому ковшами, тобто повинно бути відро загального користування;
  • не рідше одного разу на рік повинна проводитись чистка колодязю. Чистка проводиться за рахунок того органу, на балансі якого знаходиться колодязь;
  • після кожного ремонту і чистки повинна проводитись дезінфекція;
  • необхідно проводити регулярне очищення не менше 2-х разів на рік (весною та восени), а також за результатами лабораторних досліджень;
  • колодязі з непридатною для пиття водою, а також ті, які не використовуються населенням для поливу або пожежних потреб, повинні бути ліквідовані.

Трубчастий колодязь за своєю будовою є свердловиною, яка обладнана водяним фільтром, водопіднімальною трубою і насосом. Їх використовують, якщо глибина залягання водоносного шару перевищує 9м. Такий колодязь є більш захищеним, ніж шахтний. Підйом води з трубчастого колодязя здійснюється за допомогою ручного або електричного насосу. В останні роки в шахтних колодязях насоси для підйому води теж не вийняток.

Це основні правила влаштування колодязів для підйому підземних вод.


Чугуївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області