01

Про дотримання вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства і відповідальність за дії по знищенню екологічної природної екосистеми

Розпочались теплі дні, а населення починає масово спалювати суху рослинність на своїх присадибних ділянках, поблизу лісу чи в полі, не замислюючись про наслідки такого "господарювання".

Насправді ж шкода від спалювання листя і сухої трави підступна і надзвичайно небезпечна, у повітря виділяється велика кількість небезпечних речовин — бензопірен, діоксини та важкі метали. Вони негативно впливають на довкілля та можуть призводити до проблем зі здоров'ям у людей. Дим має високу питому вагу, він за певних метеоумов йде ближче до поверхні землі. На цьому рівні перебуває й людина, яка вдихає цей дим. Тоді ми усі ці небезпечні речовини поглинаємо, зокрема завислі частки, які виділяються під час спалювання трави.

02Через вдихання цих небезпечних речовин у людей можуть розвиватися онкологічні захворювання.

Потрапляючи у ґрунт, речовини, які виділяються внаслідок спалювання сухостою, руйнують мікрофлору, яка могла б позитивно впливати на майбутній урожай. Але її спалили. Крім того, змінюється структура ґрунту. Тобто у нас був плодовитий ґрунт, але під час спалювання змінилася його кристалічна решітка. Відповідно, ґрунт перестає бути плодовитим. Те, що спалювання сухої трави є корисним, — міф !

03

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text ) за порушення вимог пожежної безпеки у лісах передбачений штраф: для громадян – від 1 530 до 4 590 гривень, на посадовців – від 4 590 до 15 300 гривень.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, караються штрафом від 4 590 до 15 300 гривень для громадян і від 10 710 до 30 600 гривень для посадових осіб.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text ) самовільне випалювання рослинності або її залишків , а саме: стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України), караються штрафом на громадян від 3 060 до 6 120 гривень, а на посадових осіб – від 15 300 до 21 420 гривень.

За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 6 120 до 12 240 гривень для громадян та від 21 420 до 30 600 гривень на посадових осіб.

Згідно зі статтею 45 Кримінального кодексу України

(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text ) знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

  • штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн.);
  • або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;
  • або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

  • позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Пам’ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж її загасити!

Отже:

  • не порушуйте закон та дотримуйтесь правил пожежної безпеки,
  • не кидайте непогашені сірники або цигарки,
  • перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі 1- го метра.
  • не залишайте непогашеного вогнища. Залийте його водою.
  • не відходьте від нього доти, доки йде дим або пара.
  • якщо ви помітили пожежу, що починається, намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум’я.
  • якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно-рятувальну службу за номером «101».

04