Title

Прикраси є невід’ємною частиною новорічних свят. Свічки, іграшки, різдвяні вінки та інше аксесуари приносять в наше життя багато радості. Однак їх поява в будинку може викликати проблеми зі здоров’ям. Основну загрозу здоров’ю людини являє пластик, з якого використовують новорічний декор.

Він містить величезну кількість токсичних речовин. Серед найбільш шкідливих компонентів святкового декору виділяють: ртуть, миш’як, формальдегід , мідь і інші небезпечні сполуки.

Шкоду здоров’ю може нанести і фарба, якою покривають іграшки. хімічні речовини, що входять до її складу, можуть викликати серйозне отруєння, не менш небезпечним для здоров’я прийнято вважати і свинець, який входить до складу більшості барвників. Варто вам розмістити у себе вдома таку іграшку,як незабаром у когось з близьких виникне алергічна реакція, що супроводжується сильним кашлем.

Любителям штучних ялинок також варто бути обережними. Адже крім того, що дерево може бути виготовлено з низькопробного пластику, на гілках ялинки накопичується велика кількість пилу. Скупчення пилинок активізує діяльність пилових кліщів, які викликають до алергії.

Навіть якщо ви придбали нову ялинку, неприємні симптоми може спровокувати матеріали, з кого вона виготовлена. Не забувайте, що електрична гірлянда, якою ви прикрашаєте ялинку, розігріває пластик, що загрожує викидам в повітря небезпечних для здоров’я речовин.

Щоб уберегти здоров’я своїх близьких, купуйте якісні новорічні іграшки. В першу чергу віддавайте перевагу вітчизняним виробникам. Запам’ятайте, що дощик, гірлянди і ялинкові іграшки не повинні видавати неприємний хімічний запах. Блискітки на руках і стійкий аромат хімії на руках повинен переконати вас в тому, що такому декору не місце в будинку.

Крім зовнішнього вигляду звертайте увагу на петлі і кріплення. Перед покупкою іграшок або гірлянд переконайтесь в тому, що вироби оснащені міцними зажимами і кріпленнями. В іншому випадку ви ризикуєте зіткнутися з безліччю проблем.

Не варто забувати і про еко - іграшки. Так прикраси хоч і коштують дорожче, зате вбережуть вашу дитину від хімічного отруєння і алергії. Крім цього, виготовити безпечний новорічний декор можна і своїми руками, для цього досить проявити трохи фантазії і терпіння.


З повагою, Управління Чугуївського району Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області