Title

Без новорічних солодощів не минає свято. Їх приносять гості, роздають школах та дитсадках і неодмінно додають до пакунків із подарунками.

Цукерки, шоколад, печиво, торти  - загалом майже 13 кілограмів солодкого на рік у середньому з’їдає українець. А під час свят попит на ласощі зростає.

Практично всі діти дуже люблять солодке. Батьків мучить питання, в якій кількості допустимо вживання малюком солодощів і як обмежити цю кількість?

Солодке дітям до року не рекомендується давати в їжу, так як імунна і травна система малюка ще не налагодили свою роботу.  Їм не потрібні солодощі ні в якому вигляді. Дитині до року можна давати солодке у вигляді природних цукрів. Це фрукти і лактоза маминого молока. Не слід підсолоджувати воду і кефір.

 Починати можна після року з зефіру або пастили, мармеладу без цукрової присипки. Цукор може викликати бродіння в кишечнику, а звідси проблеми зі стільцем і висипання. Діти, схильні до діатезу, не потребують солодких продуктів до 2-х років. Їх введення можливо, але пізніше і з обережністю.

Після 3-х років дитині можна починати давати солодке у вигляді тортів чи тістечок. До цього моменту травна система майже повністю організована і може переробити дані продукти.

Льодяники і карамельки можна запропонувати малюкові тільки з 4-х років, оскільки існує ризик того, що дитина може вдавитися.

В організованих колективах (заклади дошкільної освіти, заклади загальної середньої освіти)  вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах становить не більше 10 грамів на 100 гр/мл харчового продукту. Під час приготування страв та виробів кількість цукрів, що додаються, не повинна перевищувати 5 грамів на 100 грамів/мілілітрів готової страви та/або виробу.

Небезпека споживання надлишкової кількості солодкого полягає в тому, що це може негативно відбитися на стані зубів дитини і спровокувати надмірну вагу малюка. Від величезної кількості солодкого порушується обмін речовин і підвищується навантаження на печінку. Батьки повинні пояснити дитині, що зайве вживання солодощів може спровокувати захворювання зубів.

Ніколи не залишайте солодке на очах у малюка, а от фрукти завжди кладіть так, щоб дитина їх бачила. Потрібно навчитися регулювати кількість солодощів, які їсть малюк. Ніколи не використовуйте солодощі в якості хабара або підкупу дитини, в майбутньому це може викликати негативні наслідки.

Але повністю виключати солодке з раціону дитини теж не можна, тому що солодощі – це чудове джерело енергії. Крім того цукерки і торти – це просто радість і задоволення для малюка. Головне завдання батьків – це правильно і розумно контролювати кількість і якість солодощів, які з’їдаються малюком.

Найголовніше, завжди пам’ятайте, що найкраще виховання дитини – це Ваш особистий приклад, тому постарайтеся самі не зловживати солодким!

 

З повагою Управління Чугуївського району

Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області