13 серпня 2021 року на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району в с. Черкаський Бишкин на базі Задонецького лісництва  ДП «Зміївське лісове господарство» проведено командно - штабне навчання та тактико – спеціальне навчання Чугуївської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Харківської області по гасінню великих лісових пожеж в природних екосистемах із практичним та теоретичним відпрацюванням.

         Участь у тренуванні взяли представники особового складу Харківського гарнізону ДСНС, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, спеціалізовані служби цивільного захисту району, евакооргани району та селищної ради, голови райдержадміністрацій, керівники територіальних громад.

         Основними цілями навчань були: перевірка готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій при виникненні надзвичайних ситуацій в лісових масивах; відпрацювання питань взаємодії між усіма службами цивільного захисту, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; удосконалення практики та вміння керівного складу органів управління щодо організації та проведення рятувальних робіт, ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій та проведення заходів з евакуації населення.

         Також одним із головних завдань даного командно - штабного навчання було доведння до територіальних громад, території яких знаходяться поблизу лісових масивів, які управліньскі рішення повинні прийматися під час можливого виникнення надзвичайної ситуації та вироблення пропозицій щодо її ліквідації, а також відпрацювання та оформлення документації, яка необхідна під час запобігання, або ліквідаціїї надзвичайної ситуації.   

         Даний захід значно підвищує розуміння та важливість зазначених навчань, а також дає змогу оцінити рівень готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій у разі загрози, або виникнення надзвичайних ситуацій.

         З початку цього року на території лісових господарств Харківської області виникло 55 пожеж загальною площею близько 25 Га, минулого року 106 лісових пожеж, у результаті чого знищено понад 114 Га лісу. Лісові пожежі виникають у першу чергу, через людський фактор.

         Тому вкрай необхідно, щоб люди  відповідально ставились до природних екосистем, особливо у період високої пожежної небезпеки і це може запобігти уникнути матерільних втрат, а головне – людських жертв.