Земля статья

Відділом з земельних та екологічних питань проводиться робота по виявленню земельних ділянок під об’єктами нерухомого майна власники, яких не оформили право користування земельними ділянками відповідно до чинного законодавства. В зв’язку з вищенаведеним нагадуємо:

Плата за землю — це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, про що зазначено у п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового Кодексу України (ПК). Отже, у разі оформлення права власності на нерухоме майно, з урахуванням принципу платності використання землі, закріпленого у Земельному кодексі України та Податковому кодексі України, суб’єкт господарювання має вчиняти дії, спрямовані на оформлення права користування земельною ділянкою під об’єктом нерухомості на умовах оренди (з урахуванням положень ст. 123 Земельного кодексу України ). Верховна Рада України 2 лютого 2021 року прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості», яким встановлено «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна.

Законом також встановлюється обов’язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30- денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

Відділом з земельних та екологічних питань систематично проводиться моніторинг діючих договорів оренди земельних ділянок комунальної власності на предмет строку дії договору та відповідності нормам чинного законодавства . В період з 01.01.2021 р. по 09.03.2021р. було укладено 2 нових договори оренди та 10 договорів оренди було поновлено на новий строк. Також спеціалістами відділу надаються консультативні роз’яснення щодо питань у земельно – правовій сфері.