25 лютого 2021 року відбулась зустріч керівництва Зміївської ТЕС та Слобожанської селищної ради з мешканцями смт Слобожанське. Ініціатором зустрічі виступила Зміївська ТЕС. Дана зустріч стала результатом багатомісячних перемовин, листувань та взаємних вимог.

У зустрічі взяли участь директор Зміївської ТЕС Михайло Фатьянов, Слобожанський селищний голова Дмитро Діхтяр та фахівці обох організацій.

Темою зустрічі та дискусій стали питання господарської діяльності Зміївської ТЕС по забезпеченню населення смт Слобожанське комунальними послугами, стан комунікацій та майна Зміїаської ТЕС, а також тарифи на надані комунальні послуги.

Беручи перше слово, Дмитро Діхтяр подякував керівництву Зміївської ТЕС за готовність зустрічатися з мешканцями селища та вести конструктивний діалог.

Дмитро Діхтяр, вкотре, акцентував увагу на розмежуванні повноважень щодо комунальних послуг. Так, комунальні послуги з водопостачання, водовідведення та теплової енергії населенню надає Зміївська ТЕС, мережі для надання цих послуг також знаходяться у власності Зміївської ТЕС, формування тарифів на надання перелічених послуг здійснюється структурними підрозділами Зміївської ТЕС.

Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення деяких тарифів на комунальні послуги (окрім тих, що приймають центральні органи виконавчої влади).

На вартість комунальних послуг безпосередньо впливають такі фактори:

  • мінімальна заробітна плата
  • ціни на паливо
  • ставки податків та зборів
  • обов’язкові платежі, встановлені на державному рівні та інше

Вплив на перелічені фактори не можливий на місцевому рівні.

Як зазначалося раніше, керівництвом та фахівцями Слобожанської селищної ради, в межах законодавчих повноважень, здійснюється аналіз формування тарифів (дотримання законодавчих вимог, нормативів та правил) та, у разі виявлення розбіжностей, - корегування в бік зменшення.

У структуру тарифу може бути включена інвестиційна складова. Це цільові кошти, які накопичуються на рахунку підприємства – надавача комунальних послуг та можуть бути використані ним виключно на проведення узгоджених заходів з модернізації мереж (капітальний ремонт, реконструкція), що використовуються для надання цих послуг.

Протягом усього часу надання комунальних послуг Зміївською ТЕС комунальних послуг населенню смт Слобожанське інвестиційна складова у тарифах була відсутня.

З одного боку, це дещо полегшувало фінансовий тягар населення при оплаті комунальних послуг, з другого – призвело до практично повного зношення мереж життєзабезпечення смт Слобожанське.

На сьогоднішній день, стан мереж водопостачання водовідведення та теплопостачання смт Слобожанське – КРИТИЧНИЙ. Комунікації потребують термінового початку капітальних ремонтів та реконструкцій.

Керівництвом Зміївської ТЕС на останній нараді був озвучений намір розпочати такі ремонтні роботи, за умови наявності інвестиційної складової у тарифі.

Із розрахунків Зміївської ТЕС, плануються наступна вартість тарифів та їх інвестиційних складових:

  • у тарифі на послугу із постачання теплової енергії, планова вартість якої 806,112 грн./ГКал, інвестиційна складова – 26,00 грн./ГКал, що складає 3,2 %.

Ці накопичені кошти заплановано на проведення модернізації системи тепломережі кварталу № 3 та кварталу № 6 в смт. Слобожанське

  • у тарифі на послугу із водопостачання, планова вартість якої 13,96 грн./куб.м., інвестиційна складова – 0,59 грн./куб. м., що складає 4,2 %.

Ці накопичені кошти заплановано на проведення капітального ремонту водопровідної мережі по вул. С. Закори (240 м.п.) та придбання електронасосного агрегату.

  • у тарифі на послугу з водовідведення, планова вартість якої 12,708 грн./куб.м. інвестиційна складова відсутня.

Дмитро Діхтяр наголосив, що при раціональному підході до експлуатації мереж, така складова повинна була включатися протягом усього терміну використання цих мереж. Такий підхід надавав би змогу зробити цю складову тарифу практично не відчутною для населення (при оплаті комунальних послуг) та підтримувати мережі у задовільному стані (проводячи планові капітальні ремонти).

Озвучену позицію, Дмитро Діхтяр неодноразово висловлював на всіх рівнях керівництва ПАТ «Центренерго» та Зміївської ТЕС, проте пропозиції і вимоги не були взяті до уваги. На теперішній час, ми отримали результати бездіяльності та нераціонального використання комунікацій їх власником.

Капітальний ремонт та реконструкцію мереж необхідно розпочинати, оскільки затягування з цим процесом може призвести до пошкодження систем життєзабезпечення смт Слобожанське у цілому.

Проведення капітального ремонту та реконструкції мереж можливе з таких джерел:

  1. Інвестиційна складова тарифу (кошти споживачів)
  2. Власні кошти компанії – власника мереж (ПАТ «Центренерго»)
  3. Кошти селищного бюджету

Підводячи підсумки виступу, Дмитро Діхтяр наголосив: «Слобожанська селищна рада усвідомлює рівень загрози функціонування систем життєзабезпечення смт Слобожанське та необхідність початку проведення капітальних ремонтних робіт.

Проте, ми категорично проти того, щоб весь фінансовий тягар інвестиційної складової був покладений на тариф, тобто на споживачів.

Компанія – власник мереж ПАТ «Центренерго» повинна винайти можливість вкласти власні кошти в свою власність.

Депутати селищної ради, я впевнений, підтримають пропозицію частково компенсувати фінансове навантаження на населення (інвестиційну складову вартості тарифу) за рахунок екологічного фонду.

Частина інвестиційної складової, все ж, залишитися у складі тарифу, проте значно скорочена.

Це – наша пропозиція.»

Друга частина зустрічі пройшла в режимі «питання-відповідь» з директором Зміївської ТЕС Михайлом Фатьяновим.

Мешканці смт Слобожанське ставили питання, висловлювали пропозиції та зауваження щодо якості та вартості комунальних послуг, що надається Зміївською ТЕС.

Михайло Фатьянов, в свою чергу, висловив бажання проводити аналогічні зустрічі з населенням на постійній основі з оговореною періодичністю, а також запропонував мешканцям створити ініціативну групу для внесення пропозицій, зауважень та контролю наданих послуг и проведених ремонтних робіт (особливо інвестиційних програм).

Наразі, Слобожанською селищною радою проводиться подальша робота щодо тарифів та інвестиційних програм Зміївської ТЕС за напрямком, відповідно вищевикладеної позиції селищного голови.

Зміни до Паспортів бюджетних програм місцевого бюджету на 2024 рік від 25.04.2024

passport fin

Детальніше...

Залишилася невелика кількість не розподілених дров’яних печей з димоходом

Ogoloshenja

ОГОЛОШЕННЯ

для мешканців, які проживають у приватному секторі с-ща Слобожанське.

Детальніше...

Робота Слобожанської селищної ради щодо альтернативної системи опалення в селищі Слобожанське

герб

На протязі останніх 8 років перед Слобожанською селищною радою стоїть питання у необхідності та доцільності запровадження аварійної/альтернативної системи опалення в селищі Слобожанське.

Детальніше...

Лист складений мешканцями селища Слобожанське щодо створення альтернативного опалення

Лист, складений мешканцями селища Слобожанське та який в подальшому буде направлено до прем’єр-міністра України щодо створення альтернативного опалення, знаходиться в приймальні Слобожанської селищної ради. Бажаючим долучитися до звернення, звертатися до Слобожанської селищної ради за адресою: с-ще Слобожанське, вул. Миру, 7

Детальніше...

День пам’яті Чорнобильської трагедії!

19 квітня 2024 року Відділ освіти Слобожанської селищної ради отримав 192 ноутбука та 33 хромбука для організації дистанційного навчання учнів у закладах освіти громади

Комп’ютерна техніка надана Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти і науки України у координації з Харківською обласною державною (військовою) адміністрацією.

Дані девайси задовольнять критичну потребу у пристроях для дистанційного навчання дітей із вразливих категорій населення Слобожанської селищної територіальної громади та надаватимуться у тимчасове користування з метою забезпечення рівних можливостей доступу до освіти, а саме: діти-ВПО, діти з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, діти, позбавлені батьківського піклування .
Надана техніка забезпечить зручність участі здобувачів освіти у навчальному процесі в умовах воєнного стану та дозволить вчителям ефективно впроваджувати інноваційні методи навчання, підвищуючи якість освіти та розвиваючи компетентність учнів.
Детальніше...

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

ОГОЛОШЕННЯ   для мешканців, які проживають у приватному секторі сел. Слобожанське

Якщо Ви потребуєте дров’яну піч з димоходом, Ви маєте можливість її отримати безкоштовно.

В першу чергу печі будуть надаватися сім’ям у  складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років.

Необхідно до 26.04.2024 року надати до селищної ради (вул. Миру, 7, приймальня):

  • заяву довільної форми;
  • ксерокопію паспорту заявнику (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію коду ;
  • сім’ї у складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років ксерокопію паспорту особи з інвалідністю (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію його довідки МСЕК про групу інвалідності;
  • якщо особа ВПО - додатково ксерокопію довідки про взяття на облік ВПО.

Примітка:

- кількість печей обмежена.

З 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка

Title

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка.

Детальніше...

Про встановлення розмірів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, у 2024 році

Title

З метою здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, Кабінет Міністрів України Урядом прийнято постанову від 02 квітня 2024 року №369.

Детальніше...