статус дитини постраждалої від воєнних дій

Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради надає роз’яснення щодо порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Чим відрізняється статус «дитина війни» від статусу «дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»?

В Україні ще з 2005 року діє закон «Про соціальний статус дітей війни». Проте до сучасних подій він не має жодного відношення, адже стосується виключно періоду Другої світової війни. Відповідно до нього, діти війни — це особи, які є громадянами України і яким станом на 2 вересня 1945 року ще не виповнилося 18 років.

Однак після 2014 року в Україні набула актуальності проблема соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок російської агресії. Урядовою постановою № 268 від 5 квітня 2017 року було затверджено «Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Отримати статус може особа, яка на час проведення АТО/ООС не досягла 18 років та внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів зазнала негативного фізичного впливу чи психологічного насильства.

Соціальна підтримка дітей зі статусом постраждалих внаслідок війни обмежується безкоштовним харчуванням у дошкільних, загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах і не передбачає додаткових грошових виплат.

Про більш детальну інформацію Ви зможете дізнатися, звернувшись до служби у справах дітей Слобожанської селищної ради за адресою:

смт. Слобожанське, вул. Дружби, буд. 6, каб. 4, 5

Тел. (05747) 5-22-88