Звіт старости  

Нижньобишкинського старостинського округу

сіл Нижній Бишкин,с.Черкаський Бишкин,с.Геївка,с.Суха Гомільша

за 2023 рік

Северіна Віктора Олександровича

  Шановні громадяни,відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні « Я ,як староста Нижньобишкинського старостинського округу звітую перед Вами про роботу протягом 2023 року,щоб проінформувати про те що зроблено,а що не вдалося і про плани на майбутнє.

  Рішенням  18  сесії Слобожанської селищної ради VІІІ скликання  від 21 жовтня 2021 року № 715 на території  Слобожанської селищної ради   утворено Нижньобишкинський  старостинський округ з центром у селі Нижній Бишкин, що складається з сіл Нижній Бишкин,Черкаський Бишкин, Геївка,Суха Гомільша  Чугуївського  району Харківської  області. Визначено, що за адресою: село Нижній Бишкин, вулиця  Перемоги, будинок 22 знаходиться адміністративна будівля Нижньобишкинського старостинського округу, яка є робочим місцем старости.

   Рішенням 1 сесії VIII cкликання від 01.12.2020 року  мене затверджено на посаді старости Нижньобишкинського старостинського округу на строк повноважень Слобожанської селищної  ради VIІІ скликання та затверджено  Положення про старосту яке відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», інших актів законодавства України, визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання пов’язані з діяльністю старости.

14 липня 2021 року № 1638-IX  прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який став важливим кроком для просування реформи децентралізації. Обов’язок старост — представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг.   Саме у цьому суть реформи децентралізації – щоб потреби громад були   почуті та вирішені на місцях.

Частиною 6 статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР встановлено,  що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним селищній раді.

Третій  рік моєї роботи на посаді  старости  Нижньобишкинського старостинського округу в 2023 році непомітно минув в умовах військового стану у тісній співпраці з депутатським корпусом ради,керівниками відділів,комунальних підприємств ,населення.

Я, як член виконавчого комітету Слобожанської селищної ради  приймав участь в 27 засіданнях виконавчого комітету 27 із них під час воєнного стану.  

  • Загалом територія Нижньобишкинського старостинського округу становить 8631,3 га ,в тому числі в межах населеного пункту 437,48 га
  • Сільськогосподарських угідь землі – 5593,5 га
  • Ліси 2262,7 га
  • Забудовані землі – 189,7 га
  • Заболочені землі – 303,9 га
  • Відкриті землі без рослинного покрову -99,5 га
  • Водний фонд – 182,3 га

Територія населених пунктів у встановлених межах

 

  • село Нижній Бишкин – 165,9 га
  • село Черкаський Бишкин -150,83 га
  • село Геївка -77,3 га
  • село Суха Гомільша – 43,45 га

До складу Нижньобишкинського старостинського округу входять 4 населені пункти :село Нижній Бишкин,село Черкаський Бишкин,село Геївка,село Суха Гомільша

Станом на 01.01.2024 року в Нижньобишкинському старостинському окрузі нараховується 324 домогосподарства

с.Нижній Бишкин - 147 ;

с.Черкаський Бишкин -142;

с.Геївка -24 ;

с.Суха Гомільша – 11

Загальна чисельність населення в селах старостату складає 793 чоловік

с.Нижній Бишкин-391 чол.;

с.Черкаський Бишкин-343 чол.;

с.Геївка-43 чол.;

с.Суха Гомільша-16 чол.

із них дітей початкових класів 5,старших класів-22,дошкільного віку-19,

Внутрішньопереміщених осіб зареєстрованих на території старостинського округу станом на 01.01.2024  складає - 73 осіб;

Соціальна інфраструктура складається  із НВК (загальноосвітня школа І-ІІ ступенів,АЗПСМ,Будинку культури,сільського клубу,2-х сільських бібліотек,відділення зв’язку виїзного.

Соціальний захист на території старостинського округу

  • Багатодітні сім’ї опікуни – 1
  • Учасники бойових дій – 17
  • Сім’ї загиблих – 4
  • Особи з інвалідністю всіх груп – 57

Одиноких  пристарілих  громадян старостинського округу обслуговуються соціальними працівниками -19

Щодо економічного становища ,то на території старостинського округу в аграрному секторі працюють ФГ «Полька М.М.»,ПП «Рустам –К»,з підприємницької діяльності діють 3 точки. Переважна більшість мешканців села працездатного віку займається сільськогосподарськими роботами на присадибних ділянках та землями паями,вирощують сади,ягідники,овочі.

Я ,як староста беру участь у пленарних засіданнях Виконавчого комітету ради та в нарадах ,де представляю інтереси жителів старостинського округу. Виконую доручення селищної ради,селищного голови та виконавчого

комітету .

 Прийом громадян проводжу по місцю роботи та за місцем проживання жителів сіл в межах робочого часу та за позаробочий час.

Здійснюю моніторинг стану дотримання інших прав і законних інтересів у сфері соціального захисту ,культури,освіти,фізичної культури та спорту ,  житлово - комунального господарства,реалізація ними прав на працю та медичну допомогу.

Протягом року здійснюється оповіщення військовозобов’язаних ,ведеться облік учасників бойових дій

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік домогосподарств, видаються довідки у межах наданих повноважень для оформлення субсидії, вчиняються нотаріальні дії (посвідчуються підписи,копії документів,заповітів ,довіреностей )

За цей час було багато звернень ,кожне звернення прийняте до уваги ,по можливості вирішено.

За звітний період вчинено 13 нотаріальних дій,в тому числі 5 заповітів.

Надавалися довідки характеристики,акти обстеження,консультації .

Прийнятий бюджет Слобожанської селищної ради на 2023 рік включав у себе ряд заходів ,відповідно до програм ,на розвиток населених пунктів Нижньобишкинського старостинського округу.

Доходи загального та спеціального фонду складають 5 151 109 грн.,а видатки складають 3 191470 грн.,з них на державне управління 1 105 037 грн. ,на освіту 103091 грн. на соціальний захист та соціальне забезпечення 521 945 грн, на  культуру  та мистецтво 463.190  грн.  на житлово - комунальне господарство 648336 грн.,економічна діяльність 201732 грн.,міжбюджетні трансфери 148 139 грн.

Але російські окупаційні війська 24 лютого 2022 року внесли зміни в наші плани ,але ми вистояли цей найтяжчий час об’єднавшись .

В жорстоких умовах працівники органів місцевого самоврядування ,фермерські господарства,приватні підприємці допомагали в забезпеченні життєдіяльності місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб. Доставляли гуманітарні допомоги,допомагали збройним силам України.

Але події не зупиняли роботу із благоустрою,4- сезонні працівники залучені на громадські роботи ,виконували роботу на всіх напрямках життєдіяльності ,а саме благоустрою пам’ятників і обелісків,утримання кладовищ(їх на території 6 (шість ),покіс вирубка чагарників,піддержання в належному стані сільського парку в селі Черкаський Бишкин,селі Нижній Бишкин

Кошти на утримання адміністративних будівель ,закладів культури,охорони здоров’я,закладів освіти виділялись в повному обсязі ,проводились роботи по підготовці до опалювального сезону 2023-2024 року

Забезпечено твердим паливом заклади культури Черкаськобишкинський сільський клуб,Нижньобишкинську ЗОШ,опалювальний сезон розпочато всіма структурами в старостинському окрузі.

Проводилось грейдерування та підсипка щебенем вулиць а саме село   Черкаський Бишкин,вул.Миру, вул. Землянична,вул. Лісна,вул. Лугова,вул.Березова, в селі Нижній Бишкин,вул. Весняна,вул. Садова,вул. Донецька,провулок Солдатський.

Роботи виконані в повному обсязі ,але в умовах несприятливої дощової погоди ,є потреба в підсипці ґрунтових доріг у всіх населених пунктах старостинського округу. Направлено лист і маємо надію,що нам і в цьому році допоможуть вирішити всі поставлені питання.

Постійно проводиться вивіз ТПВ з сіл Черкаський та Нижній Бишкин

1 рази на тиждень комунальним підприємством «Зміїв-сервіс»

Надано сім’ям ЗСУ грошову фінансову підтримку на закупівлю деревини паливної .

Відремонтовано 25 контейнерів для вивозу ТПВ.

В грудні місяці нашому старостинському округу було профінансовано компанією Нафтогаз Укргазвидобування на закупівлю обладнання для благоустрою ,а саме : на суму 200 000 грн.

Бензопила STIНL  МC-250

Бензокоса  STIНL  МC-350

Відкоподріблювач

Постійно проводиться заміна ламп вуличного освітлення та ремонт світильників,програмування таймерів в нашому старостинському округі їх налічується 200 штук.

Проводилась вирізка сухих та захворілих ,покритих омелою дерев та висадження на їх місці нових саджанців дерев та хвойників,для облаштування діючої паркової зони в належний стан.

Наприкінці звіту хочу висловити перш за все ,слова вдячності селищному голові Дмитру Діхтярю, фермерським господарствам,всім платникам податків ,працівникам селищної ради ,робітникам всіх установ та закладів,депутатам,всім хто підтримує мої ініціативи ,та долучався до вирішення важливих для громади питань. Особлива вдячність нашим працівникам благоустрою ,які роблять наші села чистими красивими та охайними.

Хочу зазначити ,що для вирішення багатьох питань необхідна єдність усіх та бажання зробити наші села кращими.

Щиро дякую всіх жителів сіл ,які дбають за чистоту біля своїх прилеглих територій.

Також давайте поважати працю та долучатися до добрих справ для покращення життя в наших селах.

Ми повинні пам’ятати одне ,що доля рідного села ,його майбутнє залежить в першу чергу від нас ,нашого господарювання ,від нашої активності в проведенні змін в свої оселі. Тільки разом - ми сила ,а в згуртованій роботі можна творити чудеса.

Особливо велика та щира подяка нашим Збройним Силам України за захист рідної землі та наш відносно спокійний сон.

Тож найважливіше наше завдання на 2024 рік – продовжувати працювати на Перемогу . Слава ЗСУ та Слава Україні.

Щиро дякую всім !