tarifi na poslugi

 Інформація щодо формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги в умовах законодавчих змін

Враховуючи практичні аспекти реалізації підприємствами теплопостачання нормативно-правових актів з питань формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги Зміївська ТЕС інформує щодо формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги в умовах законодавчих змін.

З  01.05.2021 року набрав чинності Закон України від 03.12.2020 року №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі – Закон №1060).

Згідно із Законом №1060 внесено низку змін до Законів України:

    –  «Про місцеве самоврядування в Україні»;

    –  «Про теплопостачання»;

    –  «Про метрологію та метрологічну діяльність»;

    –  «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»;

    –  «Про житлово-комунальні послуги».

Внесені зміни передбачають комплекс важливих рішень, як для підприємств галузі теплопостачання, так і для споживачів комунальних послуг.

Відповідно до Закону України від 09.11.2017 №  2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» комунальними послугами є, зокрема, послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води (тоді як раніше це були послуги з централізованого опалення та централізованого гарячого водопостачання).

Тариф на виробництво теплової енергії відповідно до ліцензійних умов для структурних підрозділів ПАТ «Центренерго» встановлює НКРЕКП.

Тарифи на транспортування та постачання теплової енергії, а потім загальний тариф на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для Зміївської ТЕС встановлює Слобожанська селищна рада.

За вимогами Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою КМУ від 01.06.2011 № 869 зі змінами з метою забезпечення відшкодування всіх економічно обгрунтованих витрат перегляд тарифів з теплопостачання здійснюється уповноваженим органом кожного року (до початку опалювального періоду) за заявою ліцензіата, а саме щороку до першого липня (крім суб’єкта господарювання, що вперше встановлюють тарифи). Плановий період на який формуються та встановлюються тарифи – період тривалістю 12 місяців (з 1 жовтня до 30 вересня).

Згідно Порядку формування тарифів вартістю послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Таким чином, розрахунок окремого тарифу на послугу з постачання теплової енергії наразі не здійснюється.

Зміївською ТЕС у 2021 р. був здійснений повний перегляд тарифів на теплову енергію та комунальні послуги, а також їх структури відповідно до вимог Порядку формування тарифів (у т. ч. з урахуванням нового тарифу на виробництво теплової енергії, встановленого НКРЕКП з 01.01.2021 р.).

Згідно їз змінами, внесеними до Закону України від 09.11.2017 №  2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» передбачено запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг. Публічні договори приєднання вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Плата виконавцю комунальної послуги за новим індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:

1) плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

2) плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України. Станом на сьогодні він становить – 33,74  грн. за 1 абонента на місяць з ПДВ.

Плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача).

Раніше витрати абонентської дільниці було враховано у структурі тарифів на послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Найближчим часом Зміївською ТЕС будуть розміщені публічні договори приєднання на сайті товариства.

Наразі тривають зміни до Порядку формування тарифів, у тому числі в частині формування тарифів на постачання теплової енергії, до якого включається частина інвестиційної складової, за рахунок якої передбачається фінансування заходів з оснащення будівель вузлами комерційного обліку теплової енергії та гарячої води (далі ВКО - враховуючи придбання, встановлення вузлів комерційного обліку, оформлення проектної документації) та інших заходів, пов’язаних із постачанням теплової енергії, згідно з інвестиційною програмою ліцензіата.

На теперешній час Зміївською ТЕС триває оснащення будівель вузлами комерційного обліку питної та гарячої води, витрати на встановлення яких, після внесення змін до Порядку формування тарифів, будуть враховані  у структурі відповідних тарифів за рахунок прибутку згідно з інвестиційною програмою ліцензіата та надані до Слобожанської селищної ради розрахунки коригувань діючих тарифів.

Тобто, будуть виконані наступні розрахунки:

-  тарифу з постачання теплової енергії з урахуванням витрат на оснащення ВКО та тарифу з постачання теплової енергії без урахування витрат на оснащення ВКО);

- відповідно тарифу на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання з урахуванням витрат на оснащення ВКО та тарифу на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання без урахування витрат на оснащення ВКО;

- відповідно тарифу на послуги з постачання гарячої води з урахуванням витрат на оснащення ВКО та тарифу на послуги з постачання гарячої води без урахування витрат на оснащення ВКО.

Професійне навчання в Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості

Title

Детальніше...

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

📢Відбулася зустріч Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря з керівництвом Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо обговорення альтернативного опалення селища Слобожанське

02

☝️Розуміємо, що зарано розмовляти про перспективи відновлення потужностей Зміївської ТЕС, але віримо і ця розмова додає надії, що перспективи існують… завдяки ЗСУ, Господу Богу та спільним зусиллям - все можливе буде зроблено та наступний опалювальний сезон буде благополучно пройдено!🙏🇺🇦

Детальніше...