Profil  zah

 Профілактика гострих кишкових інфекцій.

Інфекційними  називаються захворювання, які спричиненні проникненням в організм патогенних мікроорганізмів. При інфекційних хворобах ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бацилоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишковику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бацилоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудників в великій кількості, при цьому виявити бацилоносіїв можливо лише при бактеріологічному обстеженні.

Спостерігаються також так звані стерті форми захворювання, коли хвороба  проявляється лише короткотривалим незначним нездужанням при задовільному загальному стані. Хворі не надають особливого значення цим порушенням, своєчасно не звертаються за  медичною допомогою і не дотримуються необхідних заходів гігієни. В результаті такі хворі стають джерелом розповсюдження інфекцій.

Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно почате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини. Забруднення води може відбуватися при потраплянні у воду випорожнень, що містять патогенні мікроорганізми, незадовільного рівня санітарного облаштування населених місць, незадовільного утримання туалетів, невірної організації збору видалення і знезараження нечистот. В цих випадках збудники хвороб легко проникають, як на поверхню, так і в грунтові води, і людина заражається при купанні, при вживанні цієї води.

Використання забрудненої води для поливки городів може привести до зараження овочів та фруктів, а її вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини.

Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах  із них мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.

Нерідко доводиться бачити, як дорослі на вулиці дають дітям чи самі їдять немиті овочі, фрукти, несуть разом в немитими овочами не загорнутий хліб.

Важко собі уявити скільки мікробів може потрапити в організм людини з немитих овочів або зараженого хліба.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук,- запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити . Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення  густої піни далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями. Якнайретельніше  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу  з приготуванням та реалізацією  харчових продуктів. Нехтування правилами  може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Важливе значення  в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання  санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження  хвороботворних мікроорганізмів.

Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати, до того ж іноді захворювання набуває гостро-кишкового перебігу, виникають небажані ускладнення особливо, якщо хворий несвоєчасно звертається до лікаря,  хворі починають самолікування в надії на швидке одужання. Це однак шкідливо, як для хворого  так  і для тих, хто його оточує, бо в одного хвороба може протікати легко, а в іншого дуже важко. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби, своєчасно допомогти.

Додержання простих гігієнічних правил, особливо влітку, активна допомога лікарям у виявленні хворих, своєчасне проведення протиепідемічних заходів допоможе  знизити рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями.

Зміївське  управління Головного управління Держродспоживслужби в Харківській області

НАВЧАННЯ ТА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ

Navchannia veteraniv 1Інформуємо вас, що НЕК «Укренерго» починає нову комплексну програму з навчання та працевлаштування ветеранів, ветеранок та членів їх сімей «Разом». Ця програма дасть можливість освоїти нову професію та стати професійними електромонтерами/електромонтерками з обслуговування підстанцій.

Детальніше...

Шановні платники податків!

Головне управління ДПС у Харківській області запрошує Вас 08 травня 2024 року взяти участь у онлайн семінарі на тему «Екологічний податок: особливості складання та подання звітності».

Початок о 10.00.

Спікер заходу: начальник відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС області Мєщерякова Надія Ярославівна.

Підключитися до  Zoom Конференції можна за посиланням:

https://us04web.zoom.us/j/73726325104?pwd=kZLfxuAz7g4bsus4QQmOvYV2J7AsU2.1

Ідентифікатор конференції: 737 2632 5104

Код доступу: 5qavCy

Вітання з Великоднем!

СКАЗ=смерть!

З початку року в Харківський області померли від сказу вже дві людини. Для порівняння: за попередні 10 років у Харківській області зареєстровано тільки 2 випадки сказу у людини.

В обох випадках захворювання виникло після отримання пошкоджень,покусів пальців рук від котів. Але по медичну допомогу після нанесених травм люди не звертались, вважаючи їх незначними та не усвідомлюючи небезпеки.

Що необхідно знати про сказ?

З початку року в Харківський області померли від сказу вже дві людини. Для порівняння: за попередні 10 років у Харківській області зареєстровано тільки 2 випадки сказу у людини.

В обох випадках захворювання виникло після отримання пошкоджень,покусів пальців рук від котів. Але по медичну допомогу після нанесених травм люди не звертались, вважаючи їх незначними та не усвідомлюючи небезпеки.

Що необхідно знати про сказ?

Сказ – хвороба невиліковна. Це захворювання завжди призводить до смерті!

Детальніше...

Суми земельного податку до сплати можна переглянути в Електронному кабінеті

02

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) земельний податок – це обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Детальніше...

Оподаткування акцизним податком нікотиновмісних продуктів для орального застосування з 01 вересня 2024 року

01

Головне управління ДПС у Харківській області інформує,

Детальніше...

Соціальне житло

SSD

УВАГА! Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради інформує про те, що особи з числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які проживають на території Слобожанської територіальної громади та потребують житлового забезпечення, можуть звернутися до служби у справах дітей Слобожанської селищної ради для подання необхідного пакету документів для постановки на соціальний квартирний облік, за адресою: с-ще Слобожанське, вул. Дружби, б. 6, кабінети 4,5. Телефон (05747) 5-22-88 

1 травня 2024 року відбулося чергове засідання комісії з надання одноразової адресної грошової допомоги

Title

📢01 травня 2024 року відбулося чергове засідання комісії з надання одноразової адресної грошової допомоги громадянам, які зареєстровані на території Слобожанської селищної ради та опинилися в скрутних життєвих обставинах.
Детальніше...

Надання безоплатної правової допомоги

Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги забезпечує надання безоплатної первинної (правові консультації та роз’яснення) правничої допомоги всім, хто перебуває під юрисдикцією України, та вторинної правничої допомоги (представництво та захист в суді), яка надається окремим вразливим категоріям осіб, що визначені статтею 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу». Детальніше про діяльність системи БПД можна дізнатись за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Діяльність Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги поширюється на територію Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Контакти Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги:

Адреса: 61022, Майдан Свободи (Держпром), 5, 6 під’їзд, 3 поверх (праве крило), м. Харків.

Телефон: (057) 705-03-52

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Профілактика сказу в домашніх тварин

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 30.04.2024 по 03.05.2024, 06.05.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка.

Просимо власників тварин забезпечити належні умови за місцем утримання тварин для проведення щеплення проти сказу.

Детальніше...