Профілактика вірусного гепатиту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени. 

Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок в березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадо

вільному стані.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

 

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливе першіння у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.

Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття лише перекип'ячену (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися) або бутильовану воду.
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми обдати окропом;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • при купанні у водоймах уникати потрапляння води в рот;
  • дотримуватись чистоти в приміщеннях, де знаходяться люди: на роботі, об’єктах громадського харчування, торгівлі, комунальних, промислових приміщеннях;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

 

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Вірусний гепатит А: прості поради для уникнення інфікування

Title

Чистота – запорука здоров’я. Особливо тоді, коли ідеться про  вірусний гепатит A – гостре інфекційне захворювання печінки, яке ще часто називають «хворобою брудних рук» або хворобою Боткіна.

Зараження вірусним гепатитом A відбувається фекально-оральним шляхом через прямий контакт з хворою людиною та спільними речами побуту, а також  внаслідок вживання забруднених харчових продуктів та води.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України найбільш розповсюдженими симптоми вірусного гепатиту A є:

Детальніше...

День Національної поліції України!

515268789 1149662420535750 4783078317585995059 n

Паспорти бюджетних програм місцевого бюджету від 02 липня 2025 року

Паспорти бюджетних програм

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету ТПКВКМБ 0110150

Детальніше...

ЦІЛЬОВІ ТА ГАЛУЗЕВІ ПРОГРАМИ СЛОБОЖАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Facebook post   17

Детальніше...

З 01.07.2025 по 04.07.2025, 07.07.2025 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу

01

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 01.07.2025 по 04.07.2025, 07.07.2025 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Скрипаї.

Детальніше...

Інформація про розміщення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі від 01 липня 2025 року

Предмет закупівлі

Інформація

про розміщення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі

 (відповідно до пункту 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016р. №710 «Про ефективне використання державних коштів»  (зі змінами))

Детальніше...

Долучайтеся до 1-го Окремого штурмового полку

Перелік відомостей, що становлять службову інформацію в Слобожанській міській раді та її виконавчих органах

Facebook post   12

Детальніше...

Інформація про розміщення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі від 27 червня 2025 року

Предмет закупівлі

обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі

(відповідно до пункту 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016р. №710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))

 

Детальніше...

Інформаційно-комунікаційна система "Державний аграний сектор"

Додаток ДАР images 0

 

Детальніше...