05

 Отримали подарунок: що необхідно знати

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що з 1 січня 2021 року не оподатковується вартість подарунків — у частині, що не перевищує 1 500,00 грн на місяць. Так, згідно з пп.165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатиметься вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у частині, що не перевищує 25%однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

З різниці між вартістю подарунку та його неоподатковуваною вартістю справлятиметься ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір 1,5 %. Однак, зверніть увагу, дане правило застосовується лише до подарунків у натуральній формі.

При оподаткуванні подарунків важливим є те, від кого він отриманий: від суб’єкта господарювання (юридичної особи або ФОП) чи фізичної особи.

При отриманні дарунка від СГД, податковим агентом, відповідальним за сплату податку до бюджету, є такий суб’єкт господарювання.

Тобто, якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір (1500,00 грн) то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ст. 164 Кодексу. При цьому вказана сума перевищення також є об’єктом оподаткування військовим збором без застосування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 Кодексу.

Якщо подарунок отримано від фізичної особи, особою, відповідальною за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровуваний. В цьому випадку застосовуються норми  статті 174 ПКУ.

Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи  не зобов’язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та  можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

Фізична особа — резидент, яка отримує подарунок від фізичної особи — резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5%

      Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах — до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними — резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунка.

            Фізична особа — нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи — резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% +1,5% військового збору.

           Однак це не стосується подарунків у вигляді грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ПКУ). Тобто подарунки у грошовій формі оподатковуються ПДФО і ВЗ у загальному порядку.

          Слід відмітити, що в 2020 році не оподатковується вартість подарунків — у частині, що не перевищує 1180,75 грн на місяць.

Оголошення для внутрішньо переміщених осіб

Слобожанська селищна рада створює постійно діючий консультативно – дорадчий орган - Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Слобожанської селищної ради.

Запрошуємо внутрішньо переміщених осіб, місцем фактичного проживання яких, згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, є Слобожанська селищна територіальна громада війти до складу Ради.

Детальніше...

"Так! Ми можемо подолати туберкульоз"

pro tuberkuloz

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня) в період з 01 по 31 березня проводиться інформаційно-роз'яснювальна кампанія під гаслом "Так! Ми можемо подолати туберкульоз". Мета цієї компанії - підвищення обізнаності населення про туберкульоз, що сприятиме збільшенню виявлення випадків цього захворювання, охопленню профілактичними лікуванням і подоланню негативного стереотипу (стигми) до хворих на туберкульоз у суспільстві.

Детальніше...

Відключення електропостачання 19.03.2024, 20.03.2024 та 21.03.2024 року

Blackout

У зв‘язку з виконанням планових ремонтних робіт відбудеться відключення електропостачання за наступними адресами:

Детальніше...

Робоча група з питань оптимізації закладів загальної середньої освіти Слобожанської селищної ради

01

📢 15 березня 2024 року, відбулась зустріч робочої групи з питань оптимізації закладів загальної середньої освіти Слобожанської селищної ради з педагогічними колективами закладів загальної середньої освіти громади та представниками батьківського комітету.
Детальніше...

Урочистий захід з нагоди відзначення Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення

Title

📢Сьогодні, 15 березня 2024 року, відбувся урочистий захід з нагоди відзначення Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.
Детальніше...

Шановні мешканці Слобожанської селищної громади!

uvaga

У с-щі Слобожанське представники Благодійної організації «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ПРАВО НА ЗАХИСТ» для осіб, які постраждали від військової агресії російської федерації проти України (включаючи такі категорії, як внутрішньо переміщені особи, біженці, особи без громадянства)

надають первинну та вторинну правову допомогу (індивідуальне консультування), з наступних питань:

Детальніше...

Відключення електропостачання 18.03.2024 року

Blackout

У зв‘язку з виконанням планових ремонтних робіт відбудеться відключення електропостачання за наступними адресами:

Детальніше...

Привітання до Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення!

Перевірка об’єкту централізованого питного водопостачання

В селі Донець Слобожанської селищної територіальної громади знаходиться водопровід великою протяжністю та потребує значної уваги обслуговування цієї мережі.

13 березня 2024 року, була проведена перевірка данного об’єкту централізованого питного водопостачання з метою недопущення виникнення епідеміологічних ускладнень, комісією з організації перевірок об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання в населених пунктах Слобожанської селищної територіальної громади за участі представників Слобожанської селищної ради, працівників КП «Донець» та головного спеціаліста відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чугуївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Віталія Лубенського.

Детальніше...

З самого початку воєнного стану Слобожанська селищна рада почала працювати по облаштуванню та оснащенню об'єктів цивільного захисту

✍️Завдяки наполегливій роботі відділу освіти та керівників селищної ради в минулому році діти нашої громади змогли пройти зовнішньє незалеже оцінювання саме на території нашої громади в приміщенні Лиманського ліцею, найголовнішим завданням було визначення саме нашого закладу освіти та забезпечення поєднання заходів безпеки всіх учасників тестування з максимально можливими комфортними умовами.
📢Сьогодні, 14 березня 2024 року, на онлайн нараді Харківською обласною військовою адміністрацією було висловлено подяку за роботу Слобожанської селищної ради по виконанню вимог оснащення пункту проведення зовнішнього незалежного оцінювання на базі Лиманського ліцею та оцінено на високому рівні. 🇺🇦 Працюємо далі! Детальніше...