pravila harchuvannya ditey

 

Правила дитячого харчування влітку

1

     З настанням літньої пори року звичний життєвий устрій міняється, адже літо – це відпочинок, це дача, моря або річка, пляж і сонце, а разом з цим змінюється інтенсивність обмінних процесів,

трансформуються смакові

переваги, змінюється апетит. Діти починають відмовлятися від звичних обідів і вечерь, переходячи на більш легке харчування, а батьки починають хвилюватись – чи вистачає їх дитині з’їденого та випитого.

Особливо чуттєвим постає питання харчування дітей перших трьох років, адже система їх травлення ще дуже чутлива до різких змін.

Ми пропонуємо декілька порад з організації харчування малюка влітку.

2

Влітку на нашому столі - усіляка літня смакота: овочі, ягоди, фрукти, наші і заморські, свіжа і така корисна зелень. Кожний батько, прагнучи взапас завітамінізувати свою дитину, не жаліє грошей на ці радощі. Все б нічого, але дитячі лікарі хапаються за голову: саме захворювання органів шлунково-кишкового тракту в дітей стають домінуючими. І літо в цьому теж винне. Чому? Спробуємо розібратися.

Гастроентерологи стверджують, що настання літа - це вже проблема. Причин цьому чимало, і одна з них - при високих температурах холодильні установки не завжди справляються зі своїми завданнями. Але ж якість і свіжість продуктів має величезне значення в системі здорового харчування, особливо дитячого.

Строк придатності !

Всякий продукт повинен зберігатися тільки певний строк. Наприклад, приготували салат - одразу з'їли. Влітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох годин. Перш, ніж придбати продукти в супермаркеті, обов'язково перевірте строк придатності. Пам'ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися в холодильних установках - навіть йогурти зі строком в один місяць. До речі, найчастіші отруєння саме через продукти, куплені в магазинах. Тому, відкривши вдома йогурт, придивіться якщо сироватка відділилася від згустку, або продукт перетворився в грудкувату масу - краще його не їсти.

Фрукти мити обовязково!

3

Усі знають, що продукти перед вживанням в їжу, повинні бути добре вимиті. Тільки чи всі так роблять? Багато городян влітку відпочивають на дачах, де все росте на кущах. Ну як отут устежиш за трирічним малям, що прямо тут може поласувати ягідкою? І все-таки, бажано не допускати такого, а дітям пояснити, що ягоди можна їсти тільки після того, як їх гарненько вимиють.

    Саме в таких ситуаціях і відбувається зараження не тільки інфекційними захворюваннями, але й глистами і іншими паразитами. При поливанні плодоносних рослин часто використовуються органічні добрива, та і в землі можуть бути і навіть обов’язково є яйця глистів, цисти лямблій.

     По хорошій погоді чому б не погуляти всією родиною по місту: поспілкуватися, подихати свіжим повітрям, отримати порцію вітаміну D, а як здолає голод - зайти в кафе? Тільки от кафе варто вибирати таке, де є спеціальне дитяче меню. До складу його входять страви, спеціально адаптовані для дітей. Єдине, страви ці, швидше за все, будуть готуватися з не дуже корисними для здоров'я добавками, на олії, у якій безліч насичених жирних кислот.

    От що вже дійсно не варто, так це віддавати перевагу системі фаст-фуда (швидкого харчування), - це різні смажені пиріжки, гарячі бутерброди, розчинні супи, смаженя, газовані напої, м'яке морозиво... М'ясо в подібних закладах готується на дуже гарячому маслі - але ж його тривале нагрівання сприяє утворенню в ньому токсичних речовин і канцерогенів, які провокують онкологічні захворювання. Будь-які страви, приготовлені у фритюрі, містять багато жиру й викликають різкий викид жовчі і ферментів, що може призвести до спазму кишкового тракту. Лимонади виготовляються з ароматизаторів, смакових есенцій, барвників і великої кількості стислого вуглекислого газу, що теж зовсім не корисно для дитячого організму.

     Сьогодні навіть маленькі діти мають серйозні порушення органів травлення. Правда, частіше це функціональні відхилення, а не серйозні захворювання - порушення ферментативної активності органів або моторної функції. Однак, якщо вчасно не усунути причини подібних відхилень, може сформуватися органічна патологія.

На те ми і цивілізовані люди, щоб раціонально організовувати своє життя та життя своїх дітей!

Професійне навчання в Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості

Title

Детальніше...

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

📢Відбулася зустріч Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря з керівництвом Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо обговорення альтернативного опалення селища Слобожанське

02

☝️Розуміємо, що зарано розмовляти про перспективи відновлення потужностей Зміївської ТЕС, але віримо і ця розмова додає надії, що перспективи існують… завдяки ЗСУ, Господу Богу та спільним зусиллям - все можливе буде зроблено та наступний опалювальний сезон буде благополучно пройдено!🙏🇺🇦

Детальніше...