1Що таке ботулізм і як вберегтися від цієї хвороби?

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб.

Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.

Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Ботулізм характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37-100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди приносить успіх, тому основна увага повинна бути приділена питанням профілактики цього захворювання.

Профілактика ботулізму
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

Зміївське управління Головного управління

Держродспоживслужби в Харківській області

ОГОЛОШЕННЯ   для мешканців, які проживають у приватному секторі сел. Слобожанське

Якщо Ви потребуєте дров’яну піч з димоходом, Ви маєте можливість її отримати безкоштовно.

В першу чергу печі будуть надаватися сім’ям у  складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років.

Необхідно до 26.04.2024 року надати до селищної ради (вул. Миру, 7, приймальня):

  • заяву довільної форми;
  • ксерокопію паспорту заявнику (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію коду ;
  • сім’ї у складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років ксерокопію паспорту особи з інвалідністю (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію його довідки МСЕК про групу інвалідності;
  • якщо особа ВПО - додатково ксерокопію довідки про взяття на облік ВПО.

Примітка:

- кількість печей обмежена.

З 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка

Title

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка.

Детальніше...

Про встановлення розмірів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, у 2024 році

Title

З метою здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, Кабінет Міністрів України Урядом прийнято постанову від 02 квітня 2024 року №369.

Детальніше...

14 квітня поблизу села Мартове Чугуївського району 64-річний чоловік підірвався на міні.


За попередніми даними, під час риболовлі чоловік наступив на протипіхотну міну та підірвався. Зі множинними уламковими пораненнями правої ноги в тяжкому стані бригадою екстреної медичної допомоги його шпиталізували.

Рішенням місцевої комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Слобожанської селищної ради (протокол №1 від 15.03.2024 року) прийнято рішення заборонити відвідування населенням місць масового відпочинку на водних об'єктах Слобожанської селищної територіальної громади протягом купального сезону 2024 року через воєнний стан  у зв’язку із можливою наявністю вибухонебезпечних предметів на пляжах та/або на дні акваторії відповідних водних об’єктів.

Не нехтуйте забороною! Небезпека може бути на кожному кроці! Бережіть себе та своїх близьких!

Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та Звіт з оцінки впливу на довкілля

Title

ОГОЛОШЕННЯ
про початок громадського обговорення звіту
з оцінки впливу на довкілля

Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності.

Детальніше...

Обережно дифтерія!

Title

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується головним чином, ураженням ротової частини глотки та дихальних шляхів, рідше – шкіри. Також, при інфікуванні можуть розвиватися фібринозне запалення в місці проникнення збудника, явища загальної інтоксикації й токсичне ураження серця, судинної та нервової систем, нирок.

Детальніше...

Інформація щодо наявності лікарських засобів станом на 22.04.2024

Medical

Детальніше...

Інформація щодо Урядової грантової програми для розвитку тепличного господарства та садівництва

Інформ лист гранти теплиці ОДА 2024 min

Детальніше...

Інформування про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки та необхідністю ознайомитися з нею

post 6

Указом Президента України від 27 вересня 2021 року № 487/2021 затверджено Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

Детальніше...

Що таке «участь громадськості», «залучення громадськості», рівні та навіщо це потрібно?

post 1

Інтегруючи різні підходи та трактування, поняття «громадська участь» можна визначити як систему дій, методів, інструментів та механізмів (об’єднаних логікою відповідного алгоритму) участі громадян у визначенні та вирішенні їхніх проблем та адвокації інтересів у громаді.

Детальніше...