profilaktuka vodu

Пам'ятка "Профілактика захворювань, що передаються водним шляхом!"

З початком літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія, холера, гострі кишкові інфекції, лептоспіроз). З метою застереження громадян від цих захворювань   нагадуємо населенню прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.

            Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побутової обстановки; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

    Серед інфекцій, широко поширених на земній кулі, гострі кишкові захворювання займають особливе місце. Немає жодної країни, де б не зустрічалися дизентерія, черевний тиф, паратиф та інші кишкові інфекції. До них відносять також сальмонельоз, холеру, вірусний гепатит А, коліентеріт та інші.

    Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище: у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.

    Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій - здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини і найбільший ризик зараження в літньо-осінній період з переважним ураженням дітей дошкільного віку.

     Для виникнення захворювання в організм повинно потрапити певну кількість збудника. Воно залежить від характеру самого мікроба, стану здоров'я людини, а також від умов та шляхів потрапляння мікробів в організм.

     Літо - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.

     Крім того, влітку більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

    Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі); бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє). Бактеріоносіями можуть бути і ті які перенесли хворобу, так і не хворіли на нею раніше; сальмонельозом можна також заразитися від домашніх тварин і птахів.

      Як відбувається зараження кишковими інфекціями?

      Зараження відбувається, як правило, при вживанні харчових продуктів і води, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть бути занесені в рот і брудними руками.

      Ознаки захворювання:

      Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси), їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.

    При болях у животі, блювота, пронос, підвищення температури не займайтеся самолікуванням, - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

    Ознаки захворювання на лептоспіроз.

    З'являється озноб, температура тіла швидко підвищується до 39-40 о С, турбують сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрага. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м'язах (міалгія), особливо в литкових. У процес можуть залучатися м'язи стегна та поперекової області, їх обмацування дуже болісно. У частини хворих міалгія супроводжується сильним пекучим болем шкіри. М'язові болі настільки сильні, що хворі важко пересуваються або не можуть рухатися зовсім (при важких формах). Обличчя хворого гіперемоване (червоне), одутле, гіперемована також шкіра шиї та верхніх відділів грудної клітини ("симптом капюшона"). Зменшується кількість сечі. При важкому перебігу хвороби з 3-5 дня хвороби з'являється жовтушність, точкові крововиливи в склери очей і шкіру.

            Як захиститися від кишкових інфекцій?

            Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
• для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;

• не пити воду з випадкових вододжерел;

• купатися тільки в спеціально відведених місцях;

• при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

• воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

• не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

• молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

• овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;

• для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

• не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

• мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;

• всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

• кип'ятіть воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді

• не купатись в заборонених місцях та закритих водоймах.

Зміївське управління Головного управління

Держпродспоживслужба в Харківській області

Місяць цифрової грамотності 2025: як підвищити свої цифрові навички разом із Дія.Освіта

Facebook post

Україна має одне з найвищих у Європі інтернет-покриттів — 93,8 % громадян мають доступ до мережі вдома, а 81 % українців переконані, що цифрові навички допомагають розвитку економіки. 

Водночас попри те, що 93 % дорослих уже опанували базові цифрові навички, лише 38 % мають високий рівень цифрової грамотності. Саме тому ми традиційно оголошуємо листопад Місяцем цифрової грамотності. Це всеукраїнська ініціатива, яку проводить національний проєкт Дія.Освіта з 2021 року.  Мета  — навчити українців упевнено користуватися технологіями та підвищити рівень власної онлайн-безпеки.

Детальніше...

Шевченко Дмитро Васильович

 Шевченко Дмитро Васильович

Детальніше...

Шановні жителі Слобожанської громади! Слобожанська міська рада повідомляє про проведення громадських слухань!

Facebook post   10Шановні жителі Слобожанської громади!

Слобожанська міська рада повідомляє про проведення громадських слухань з питань:

Детальніше...

Послуга раннього втручання

Герої не вмирають!

Шевченко Дмитро Васильович

Шевченко Дмитро Васильович
14.06.2000 - 04.11.2025

Центр розвитку інновацій спільно з ГО «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» запрошує підприємців та власників малого і середнього бізнесу долучитися до циклу онлайн-вебінарів

Facebook post   10Центр розвитку інновацій спільно з ГО «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» запрошує підприємців та власників малого і середнього бізнесу долучитися до циклу онлайн-вебінарів, які відбуваються у межах проекту «Інновації та цифрова трансформація для розвитку й масштабування бізнесів ветеранів, їхніх сімей, жіночого бізнесу та молодіжних стартапів».

Детальніше...

Маркування «дитячий» не завжди означає корисний

Facebook post   12Яскрава упаковка з мультяшними персонажами, «натуральні інгредієнти» й — оманливе відчуття безпеки. Це все про продукти «для дітей» у наших супермаркетах.

Багато хто переконаний: «дитяче» — автоматично корисне. Але насправді це не завжди так. Велика кількість солі може «ховатися» у сосисках для дітей, сирках чи снеках. І це проблема, адже організм дитини значно чутливіший до надлишку солі.
Всесвітня організація охорони здоров’я радить дорослим не перевищувати 1 чайну ложку солі на день (до 5 грамів): https://lnk.ua/R4aMMKy4J.

Детальніше...

Одноразова адресна грошова допомога мешканцям Слобожанської міської ради

Materialna dopomoga

Надання одноразової адресної грошової допомоги громадянам, які зареєстровані на території Слобожанської міської ради та опинилися в скрутних життєвих обставинах з різних причин, постійно розглядається на засіданнях комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням одноразової адресної грошової допомоги відповідно до Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги громадянам Слобожанської селищної ради.

Детальніше...

Повідомлення про намір встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуг з постачання теплової енергії КП «Господар-2» Слобожанської міської ради Чугуївського району Харківської області споживачам комунальних п

Facebook post   10

Формування на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії здійснюється відповідно до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 зі змінами (далі – Порядок 869).

Детальніше...

Додаткова соціальна підтримка членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України

Facebook post   23

Відділ соціального захисту населення Слобожанської міської ради інформує, що на виконання Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату щомісячної адресної грошової допомоги для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, затвердженого рішенням XXII сесії VIII скликання Харківської обласної ради від 10.04.2024 № 835-VIII, сформований список отримувачів щомісячної адресної допомоги членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України за жовтень 2025 рокуна 41 особу згідно з поданими заявами та інформацією, отриманою від Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

Детальніше...