Title

1 вересня 2024 року на території Слобожанської селищної територіальної громади поблизу с. Скрипаї Скрипаївського лісництва виникла масштабна лісова пожежа внаслідок військових дій з боку країни-агресора. Вогонь охопив значні площі лісових насаджень, спричинивши екологічну катастрофу та ускладнивши ситуацію для місцевих жителів і рятувальних служб.

IMG 20240919 WA0000 IMG 20240919 WA0001

Пожежа на території громади стала ще одним нагадуванням про ризики, з якими стикаються наші регіони через агресію ворога. Завдяки оперативним діям рятувальників, фахівців лісових господарств, добровольців та сільськогосподарських підприємств громади вдалося уникнути людських жертв і зберегти житлові споруди, проте екологічні наслідки залишаються значними. 09 вересня 2024 року лісову пожежу ліквідовано загальна площа пожежі складає 643 Га.

Враховуючи вищезазначене мешканці громади продовжують нехтувати правилами пожежної безпеки, коли і так існує надзвичайний рівень пожежної небезпеки та сильні пориви вітру.

Протягом тижня коли всі сили та засоби були задіяні на ліквідацію лісової пожежі, через підпали сухої рослинності, стерні на полях та необережного поводження з вогнем на відкритих територіях сталося близько 7 пожеж на території громади які також несли загрозу пожежі в лісових масивах  в сільській місцевості згоріла житлова будівля через підпали сухої рослинності.

Загалом з 01 по 18 вересня на території громади виникло 28 пожеж більша кількість  пожеж виникла з вини населення.

Нагадуємо, що підпал сухої рослинності є порушенням закону, яке може призвести до катастрофічних наслідків. Палії не лише наражають на небезпеку себе та інших, але й можуть стати причиною масштабних пожеж, які знищують житло, природу та завдають шкоди здоров’ю людей.

За випалювання стерні, луків пасовищ, знищення або пошкодження лісових масивів законодавством передбачено як адміністративну так і кримінальну відповідальність.

Слобожанська селищна рада вкотре просить жителів громади із розумінням поставитися до вимушених заборонних заходів та бути відповідальними у дотриманні вимог пожежної безпеки. А при виявленні осіб, які здійснюють підпали сухої рослинності, залишків стерні, лісових насаджень, негайно телефонувати до правоохоронних органів за номером «102», при виявлені ознак пожежі у лісі та на відкритих територіях негайно телефонувати до Служби порятунку за номером «101».