thumb newsdocument 900 600 9f6d

Про основні кіберзагрози та як від них уберегтися розповів під час брифінгу начальник відділу Управління протидії кіберзлочинам Харківської області Департаменту кіберполіції НП України Руслан Сень.

«Одна з таких фішингових атак, найбільш значуща для більшості населення, де використовують зображення дітей та просять проголосувати в підтримку за їх участь у конкурсах і таким чином переважно в телеграмі отримують доступ до акаунтів жертв, які намагаються залишити свій голос. Потім зловмисник отримує безпосередній доступ до акаунтів жертв, які намагаються залишити свій голос ніби в якійсь плат формі», - зазначає Руслан Сень.

В поліції попереджають, якщо вам приходить повідомлення з проханням за щось проголосувати, запозичити гроші тощо – перевірте достовірність інформації з інших джерел.

Щоб захиститися від кібератак, не варто ігнорувати наступні правила:

  • використовуйте надійні паролі;
  • регулярно оновлюйте всі програми;
  • уникайте відкриття ненадійних або невідомих вам листів та вкладень, оскільки вони можуть містити шкідливе програмне забезпечення;
  • використовуйте двофакторну аутентифікацію;
  • захищайте свою мережу: встановіть брандмауери та інші засоби захисту мережі для уникнення несанкціонованого доступу;
  • уникайте відвідування сумнівних або ненадійних веб-сайтів, що можуть містити шкідливі програми або фішингові посилання;
  • підтримуйте гігієну своїх пристроїв, блокуйте їх по завершенню роботи. Користуйтесь застосунками лише з офіційних сервісів. Не користуйтесь незнайомим WI-FI
    долучайтеся до проєкту "BRAMA" (https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6) та продидійте пропаганді ворога разом із тисячами українців.

Іншим найрозповсюдженішим явищем під час війни, про який попереджає поліція, є кібершпіонаж.
Найчастіше, витік інформації відбувається через месенджери.

Для того, щоб ворог не міг скористатися будь-якою інформацією в своїх цілях, не варто передавати важливу службову та особисту інформацію через месенджери, особливо через Телеграм. 
Користуватися Яндекс та Вконтакті забороняється.

Разом із тим в кіберполіції просять всіх користувачів інтернету розрізняти фейки від правдивої інформації, перевіряючи її в інших джерелах.
Адже метою дезінформації від росіян є посіяти хаос та паніку серед цивільного населення.


Джерело: Офіційний веб-сайт Харківської обласної військової адміністрації - https://kharkivoda.gov.ua/news/127148