Основним фактором ефективного співробітництва є чітке та повне розуміння партнерів один одним. Саме з цією метою,  з 25 по 29 вересня 2023 проведено робочий візит делегації Слобожанської громади, на чолі зі Слобожанським селищним головою Дмитром Діхтярем до м. Веннес (Швеція).

Нагадаємо, 19 червня 2023 під час конференції партнерства в м. Стокгольм відбулося підписання Намірів про співпрацю між муніципалітетами смт Слобожанське (Україна) та м. Веннес (Швеція).

Одним з пріоритетних напрямків співробітництва між муніципалітетами є управління відходами. В цьому напрямку Швеція в цілому є передовою країною, проте муніципалітет Веннес «тримає планку» на найвищому рівні.

Саме тому, в рамках навчального візиту делегацією відвідано центр переробки відходів Starrberget та потужну місцеву транспортну, екологічну та будівельну компанію Kaj Johanssons Åkeri AB.

Представники муніципалітету та приватного бізнесу м. Веннес з великою зацікавленістю та ініціативою презентували систему збору, сортування та транспортування відсортованих побутових і промислових відходів, що утворюються на території муніципалітету Веннес, а також пояснили законодавчу базу в сфері відходів, процеси та принципи розподілу відповідальності, якими вони керуються в своїй роботі.

По завершенню навчального візиту представники делегації, спільно з керівниками муніципалітету Веннес взяли участь у нараді щодо подальших кроків у розробці проєкту поводження з твердими побутовими відходами в муніципалітетах – партнерах та пошуку джерел його фінансування. На запрошення муніципалітету Ваннас до наради доєднався Hallberg Per-Olof, менеджер з міжнародних відносин головної регіональної організації з утилізації відходів Gästrike Återvinare (Швеція), який бере участь у підготовці документації для майбутніх конкурсів проєктів у рамках Waste Sweden та SALAR International.

Слід зазначити, що окрім основного напрямку співробітництва, в рамках навчального візиту представники муніципалітету Веннес презентували систему освіти, заклади освіти, що входять до її складу, в тому числі старшу загальноосвітню школу (аналог нашої професійно – технічної освіти) Liljaskolan. Візити до закладів освіти виявився дуже інформативним та надихаючим. Деякі практики, які використовуються в цих закладах можна «запозичити» та впровадити також у відношенні галузі освіти Слобожанської громади, що також є перспективним напрямком партнерства.

Загалом, навчальний візит надав змогу перевести співробітництво смт Слобожанське та м. Веннес на новий, більш продуктивний рівень, оскільки допоміг зменшити непорозуміння у законодавстві, культурі, звичаях, побудованих системах соціальної інфраструктури і комунального господарства.

За результатами візиту досягнуті домовленості щодо подальших кроків у розробці спільного проєкту у сфері поводження з побутовими відходами.

Хочемо висловити вдячність керівництву, політикам та співробітникам муніципалітету м. Веннес за проведені зустрічі та щиру зацікавленість проблемами і викликами, з якими наразі стикається Слобожанська громада.

Також висловлюємо вдячність проєкту Cities4Cities United4Ukraine, завдяки якому народилося партнерство смт Слобожанське (Україна) та м. Веннес (Швеція), а також Раді європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Шведській асоціації локальних влад та регіонів SALAR International/SKR та Асоціації міст України за організаційну та фінансову підтримку заходів проєкту.