Шановні мешканці Слобожанської селищної територіальної громади!!!

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 23.06.2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення» введеного в дію указом Президента України від 26.06.2023 року № 353/2023, начальником Харківської обласної військової адміністрації поставлені чіткі завдання щодо приведення в належний стан наявних укриттів, забезпечення цілодобового та безперешкодного доступу до них та нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту для 100% укриття населення.

Починаючи з 2014 року коли на сході нашої країни розпочались бойові дії, Слобожанською селищною радою була розпочата робота по приведенню підвальних приміщень під багатоквартирними будинками в належний стан (прибиралось сміття що роками накопичували мешканці в даних підвалах, встановлювались лави для сидіння, відновлювалось освітлення з встановленням елементів освітлення) в тому числі з небайдужими мешканцями, які надавали свою допомогу в наведені порядку. Але мають місце ганебні випадки знищення, крадіжки майна та руйнування приміщень.

В період з 2022 року по теперішній час Слобожанською селищною радою поставлено на облік 22 найпростіших укриття в смт. Слобожанське по трьох з них проведені поточні та капітальні ремонти за адресами смт. Слобожанське: вул. Я. Мудрого,5  Я. Мудрого, 6, Шевченка,2. По іншим найпростішим укриттям встановлені лави для сидіння баки для питної води. КП «Комунальником» та ОСББ проведено роботу щодо ремонту освітлення, прибирання сміття, забезпечення вільного доступу до них, маркування найпростіших укриттів, тощо. Але як і раніше є безвідповідальні мешканці, що знімають елементи освітлення, засмічують найпростіші укриття та не дотримуються умов використання укриттів за призначенням в умовах воєнного стану.

Фактично профінансовано видатків на облаштування укриттів за рахунок коштів селищного бюджету у 2022 році на суму 1088,952 тис. грн.

За І півріччя 2023 року профінансовано видатків на облаштування укриттів за рахунок коштів селищного бюджету на суму 4599,354 тис. грн.

На черговій сесії селищної ради заплановано виділення коштів на облаштування найпростіших укриттів в сумі 139,160 тис. грн. Також заплановано виділення коштів на встановлення швидкоспруджуваного найпростішого укриття ШСС захисту на 100 осіб в с-ще. Донець та продовження обладнання, ремонтів укриттів громади та закладів освіти.

Враховуючи умови сьогодення, Слобожанською селищною радою, опрацьовано орієнтовне обґрунтування об’єму необхідного фінансування по ремонту захисних споруд цивільного захисту, підвальних приміщень, як найпростіших укриттів та потреба у будівництві швидкоспоруджуваних укриттів для Слобожанської селищної територіальної громади з врахуванням того, що біля багатоповерхових будинків та місць де знаходяться велике скупчення людей, які не мають поряд з собою швидкого доступу до укриттів, як в смт. Слобожанське, сел. Донець, с. Лиман, с. Шелудьківка. Орієнтовна вартість необхідного фінансування складає 132192,260 тис.грн.

Виділення таких коштів для нашого бюджету є не реальними. Разом з тим відповідно до підпункт 7 пункту 3 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23.06.2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення» введеного в дію указом Президента України від 26.06.2023 року № 353/2023, Слобожанська селищна рада звернулась до Харківської обласної військової адміністрації щодо додаткового фінансування з державного бюджету на облаштування укриттів та зведення швидкоспоруджуваних укриттів на території Слобожанської селищної територіальної громади. Також Слобожанською селищною радою проводиться робота щодо нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту за рахунок обстеження будівель (споруд, приміщень) щодо можливості їх використання як найпростіші укриття та подальшого їх облаштування.

Забезпечення укриттям населення громади є пріоритетним завданням селищної ради, насамперед сконцентрована увага на ремонті наявних укриттів та нарощуванні фонду захисних споруд цивільного захисту.

Нагадуємо, щоразу коли лунає сигнал «Повітряна тривога!» існує реальна загроза життю, тому необхідно негайно йти до найближчого  укриття, або підвального приміщення та не нехтувати такими сповіщеннями !!!