За статистикою влітку харчових отруєнь трапляється найбільше. І це не дивно. Адже ми часто забуваємо помити апетитну ягідку, забуваємо перевірити термін придатності морозива, та активно скуповуємо вкуснощі у вуличних кіосках, і звичайно куди ж без м’яса майбутнього шашлику, яке ми зазвичай купуємо на ринку.
Так давайте з’ясуємо, що таке харчове отруєння, які у нього симптоми і що робити, якщо ви чи ваші близькі отруїлися.
Харчовим отруєнням називають розлад травлення, що виникає після вживання зіпсованих чи недоброякісних продуктів.
Причини харчового отруєння
Правильним буде розділяти харчові отруєння на два види:
- Пов’язаний із вживанням в їжу неїстівних або отруйних продуктів.
- Харчова токсикоінфекція, викликана вживанням зіпсованих продуктів, які внаслідок будь-яких причин містять велику кількість токсичних бактерій. Ця група найпоширеніша. Людина може заразитися через воду та їжу, що містять шкідливі мікроорганізми. Часто отруєння викликають брудні фрукти та ягоди, сира вода та молоко, зіпсовані кисломолочні продукти. Сальмонельоз може виникати через споживання зіпсованого м'яса, яєць, немитих овочів та зелені. Недотримання правил гігієни часто стає причиною харчових отруєнь, особливо у дітей.
Симптоми харчового отруєння
Порушення функціонування травного тракту зазвичай виявляються через 2-4 години після вживання неякісного продукту і характеризуються загальною слабкістю, нудотою, багаторазовим блюванням, рідкими випорожненнями, підвищеною температурою тіла, ознобом, болем у животі, прискореним пульсом. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів: віку хворого, загального стану організму, виду патогенних бактерій.
Лікування харчового отруєння
Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, тому що три основні кишкові інфекції – сальмонельоз, ешерихіоз і дизентерія – не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.
Профілактика харчового отруєння
– Мийте руки;
– Мийте овочі та фрукти;
– Належно зберігайте харчові продукти;
– Уникайте вуличного фаст-фуду влітку;
– Уникайте консервів і копченої риби;
– Не купуйте м’ясо, рибу та молоко у місцях стихійної торгівлі та на вулиці;
– Стежте за терміном придатності продуктів;
Бережіть себе та Будьте здорові!