Комсомольська селищна рада отримала лист від ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ стосовно санітарно-епідемічної ситуації з захворюваності на вірусний гепатит А, в якому повідомила про ситуацію щодо захворюваності на вірусний гепатит А та направила пям'ятку "Чи можна попередити хворобу Боткіна?" з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, попередження захворювання на вірусний гепатит А.
Чи можна попередити хворобу Боткіна?
Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.
Ознаки захворювання: сеча змінює колір на темний, випорожнення – на світлий. Може бути жовтяниця, яка з’являється на 7-10 день від початку захворювання.
Важкість перебігу захворювання уточнюється за допомогою лабораторних досліджень крові, сечі, наявності маркерів вірусу гепатиту та специфічних імуноглобулінів.
У дітей, в більшості випадків, гепатит А перебігає у легкій або середньої важкості формі.
Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Вірус виділяється з випорожненнями, сечею, виділеннями з носоглотки. Після пожовтіння склер і шкіри інтенсивність виділення вірусу знижується. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим.
Легкий та безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла дитина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо. Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються гігієнічних навичок діти і дорослі, які професійно з ними контактують. Так відбувається у дошкільних та шкільних колективах, школах-інтернатах, сімейних осередках.
Вірус також може бути переданий через їжу, воду, мух. Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки: салати, вінегрети, холодець, холодні закуски. Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварій водогінних мереж та стихійних лих (повені).
З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:
- мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
- для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- для дітей виділити індивідуальний посуд;
- перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх;
- не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.
Пам’ятайте, що вірусний гепатит А - хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни!
З повагою, Зміївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області