Сальмонельоз – важке інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями — сальмонели. З ряду гострих кишкових інфекцій сальмонельоз посідає одне з перших місць. Його реєструють протягом року, але пік захворюваності до 60% припадає на літній період. Це пояснюються високою температурою навколишнього середовища, що сприяє розмноженню збудника.

За 8 місяців поточного 2024 року на території Зміївської, Слобожанської  громад зареєстровано 10 випадків захворювання на сальмонельоз, з них п’ятеро дітей до трьох років,  троє дітей до п’яти років.

При проведенні епідрозслідувань встановлено, що всі хворі вживали курячі домашні яйця та м’ясні продукти не дотримуючі технологічного процесу.

Більша частина всіх захворювань реєструється в місті Змієві, селище Слобожанське, Зідьки, с. Таранівка, с. Красна Поляна, с. Геніївка.

Слід нагадати, що інкубаційний період зараження на сальмонельоз становить від 6 годин до 10 діб.

Джерелами інфекції переважно є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки,гуси, кури), гризуни, а також людина (хвора або носій інфекції).

Бактерії сальмонели у водоймах можуть знаходитись 120 діб, в морській воді — до 217 діб, у кімнатному пилу- до 517  діб, у ковбасних виробах — до 130 діб, а в яйцях та замороженому м’ясі -до 13 місяців.

Сальмонели потрапляють в організм людини через рот. Вже через 4-6 годин після цього розвиваються ознаки хвороби: температура підвищується до 38-40*С, виникає біль у кишечнику, нудота, блювання, діарея.

Хворіють на сальмонельоз переважно діти, а заразити дитину може навіть власна мати, що дуже часто трапляється при недотриманні правил особистої гігієни або гігієнічних вимог під час приготуванні їжі.

Велику роль при розповсюдженні сальмонельозів відіграють м’ясо, риба, а також інші продукти харчування тваринного походження, наприклад яйця.

У хворих, знесилених тварин бактерії опиняються в м’язах ще за життя, саме тому не дозволяється використовувати при виготовленні продуктів харчування для дітей м’ясо від тварин вимушеного забою. Можливе також забруднення м’яса вмістом кишечнику тварин внаслідок неправильної обробки туші при забої та подальшій розробці. Забруднення (контамінація) продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, їх неправильному зберіганні та транспортуванні, використанні спільного кухонного інвентарю для обробки сировини (полу фабрикатів) та вже готових (варених) продуктів. Неправильне зберігання продуктів сприяє їх забрудненню сальмонелами за допомогою гризунів, сеча та випорожнення яких можуть містити сальмонели.

Для попередження захворювання необхідно виконувати наступні вимоги:

- м’ясо та птицю проварювати чи смажити невеликими шматочками (для дотримання належних температурних режимів);

-качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто (тривала термічна обробка);

-не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;

-кашу чи пюре, до яких додали молоко або яєчний жовток, слід додатково прокип’ятити;

-суворо дотримувати технологію приготування м’ясних та кондитерських (кремових) виробів;

-для сирих продуктів використовувати окремий посуд та інвентар;

-продукти, що швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, холодці, молочні продукти, кремові вироби і таке інше) зберігати при температурі +4+8*С.

У випадку появи симптомів кишкового захворювання або простудного захворювання, яке супроводжується рідким випорожненнями, необхідно звернутися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

Пам’ятайте, що у дорослих сальмонельоз часто має перебіг скритної інфекції, яка протікає практично без симптомів, але сальмонели виділяються з організму інфікованої людини з сечею та випорожненнями. Недотримання правил особистої гігієни може призвести до виникнення захворювань у дітей з послабленою імунною системою навіть при потраплянні в організм поодиноких бактерій. 

Бережіть себе та своє здоров’я!

З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії      
ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»