Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечної їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту (мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету).

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової (для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами).

3. Ретельно готуйте їжу (ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;готуйте страви до кипіння).

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більше ніж на 2 години).

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти (використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти; не вживайте продукти , у яких закінчився термін придатності).

За 7 місяців 2024 року на території Зміївської громади зареєстровано 78 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції, з них дітей до 17 років — 46 випадків.

За 7 місяців 2024 року на території Зміївської громади зареєстровано 6 випадків захворювань на сальмонельоз, з них дітей до 17 років — 4 випадки.

Бережіть себе та своїх близьких!

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»