2

Наразі в умовах війни в регіонах України відбуваються систематичні відключення світла які негативно впливають на виробництво та реалізацію харчових продуктів. Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання.

Відповідно до вищезазначеного, Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.

Звертаємось до операторів ринку з метою максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів. Важливо, щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька. Рекомендуємо заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, портативні електростанції тощо.

1

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електрикою:

  1. Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри.
  2. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти. Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
  1. Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
  2. Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.
  3. Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
  4. Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або температуру продуктів.
  5. Не рекомендується здійснювати закупівлю харчових продуктів, що швидко псуються на запас. Слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси).
  6. Продукти харчування, які швидко псуються, можна зберігати у термоконтейнері (термосумках) з холодоелементами, у льоху чи підвалі в закритих ємностях, щоб не допускати доступ до них гризунів.
  7. Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів.

Будьте відповідальними!