З початку року в Харківський області померли від сказу вже дві людини. Для порівняння: за попередні 10 років у Харківській області зареєстровано тільки 2 випадки сказу у людини.

В обох випадках захворювання виникло після отримання пошкоджень,покусів пальців рук від котів. Але по медичну допомогу після нанесених травм люди не звертались, вважаючи їх незначними та не усвідомлюючи небезпеки.

Що необхідно знати про сказ?

З початку року в Харківський області померли від сказу вже дві людини. Для порівняння: за попередні 10 років у Харківській області зареєстровано тільки 2 випадки сказу у людини.

В обох випадках захворювання виникло після отримання пошкоджень,покусів пальців рук від котів. Але по медичну допомогу після нанесених травм люди не звертались, вважаючи їх незначними та не усвідомлюючи небезпеки.

Що необхідно знати про сказ?

Сказ – хвороба невиліковна. Це захворювання завжди призводить до смерті!

Врятувати людину можливо лише шляхом своєчасного антирабічного лікування. Необхідність призначення такого лікування може визначити виключно лікар, оскільки навіть ослинення хворою твариною пошкодженої шкіри або слизових оболонок може призвести до розвитку у людини сказу.
Останнім часом з’являється усе більше повідомлень про те, що мешканці населених пунктів зустрічають лисиць в околицях свого села чи міста, а й навіть на власному подвір'ї. Найчастіше трапляються випадки у сільській місцевості, коли лисиця може поцупити якусь птицю . Звичайно, що у нашого пересічного мешканця викликає неабияке здивування зустріч з будь-яким звіром поруч зі своїм помешканням.

Зазвичай молоді лисиці дуже помітні у літній період. Це цілком природно тому, що старі лиси перестають годувати виведене потомство і молоді лисенята починають самостійно виживати і дорослішати. Лисиця нічний хижак і веде нічний спосіб життя, а через голод молоді лисенята шукають їжу і вдень. До настання зимового періоду з одного виводка виживають двоє - троє лисенят . Вони здебільшого гинуть під колесами авто, попадають у капкани та від проведення регулювання їх чисельності мисливцями.

Лисиці можуть бути небезпечними для людини тому, що бувають носієм різних заразних хвороб, якими можуть заразити домашніх тварин і людину, а ще гірше – дитину, а особливо можуть бути переносниками смертельно небезпечної хвороби – сказу. Якщо звір іде до людей та дає себе погладити – саме така нетипова поведінка й може бути ознакою сказу.

Що робити, якщо ви зустріли лисицю.

Насамперед – не впадати в паніку. Більшість лисиць безпечні для людей і не нападатимуть без вагомої причини. Якщо звір не проявляє ознак агресії і тримається на віддалі, зробіть наступне:

  1. 1. Не наближайтеся до лисиці. Скажені лисиці можуть поводитися спокійно, але при спробі підійти - нападуть.
  2. 2. Не робіть різких рухів, не кричіть і не лякайте тварину, інакше вона може відчути загрозу й атакувати.
  3. 3. Уникайте зорового контакту.
  4. 4. Спокійно віддаляйтеся, задкуючи від лисиці.
  5. 5. Якщо ви зустріли звіра в місті, повідомте про це в свою громаду або за телефоном екстреної допомоги населенню 112.

Не намагайтеся погодувати тварину або погладити її. Навіть якщо це не закінчиться нічим поганим для вас особисто, позитивний досвід змусить лисицю і далі тягнутися до людей, а це може бути небезпечно. Якщо ж звір без страху біжить прямо на вас, він може бути заражений сказом. Постарайтеся знайти укриття, наприклад у машині або навіть на дереві.

Якщо такої можливості немає, спробуйте тримати хижака на відстані. Наприклад, підберіть палицю або зніміть рюкзак. У разі нападу звір вчепиться в імпровізований щит, а не у вашу руку чи ногу.

Що робити, якщо вкусила дика або домашняя тварина.

1. Протягом 15 хвилин промивайте місце укусу водою з милом. Потім обробіть краї 5-відсотковою настоянкою йоду.

2. Зверніться до медичного закладу для проходження вакцинації. Антирабічна допомога надається безкоштовно в лікувальному закладі за місцем проживання.«40 щеплень у живіт» - це фейк. Сьогодні курс вакцинації складається з 5 щеплень. Лікувальні заклади в достатній кількості забезпечені антирабічними препаратами.

3. Не зволікайте зі зверненням до лікаря. Вакцина від сказу ефективна в 96-98% випадків.

У разі, якщо ви вигулюєте улюбленця і той помітив лисицю, не дозволяйте йому наближатися до тварини. Домашнім собакам не можна, ні «влаштовувати» полювання на лисиць, ні гратися з ними. Адже звір може заразити вашого улюбленця не тільки сказом, а й іншими небезпечними захворюваннями, також – завдати собаці травм.

Якщо лисиця вкусила вашу домашню тварину, негайно зверніться до ветеринара. Сказ може не тільки вбити вихованця, а й зробить його небезпечним для оточуючих у період хвороби.

Нагадуємо, що проведення щорічних щеплень проти сказу домашнім тваринам – це важливий обов’язок кожного власника! Будьте відповідальними та бережіть себе і своїх улюбленців!

Важливо! На території Харківської області наразі триває епізоотія (спалах) сказу серед диких, домашніх та свійських (сільськогосподарських) тварин. Це надзвичайно підвищює ризики зараження людини.

Станом на 1 травня 2024 року на території громад внаслідок укусів тварин за медичною допомогою звернулось 57 громадянин. У 40 випадках укуси спричинили собаки (31 — бродячими), у 17 — коти. Антирабічне щеплення проти сказу отримало 28 осіб.

За поточний період у 3 тваринах лабораторно пітверджений сказ (у 2-котів та 1-собаки).

Ваше здоров’я та життя залежить від ваших дій!!

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»