Title

Новорічні свята в нашій країні заведено відзначати з розмахом і великою кількістю їжі.

Починати святкову трапезу слід із салатів зі свіжих овочів або фруктів, приправлених олією, низькокалорійними підливками, йогуртом, соком лимона або граната.  Вони легко засвоюються, багаті на вітаміни, мінеральні речовини й ферменти, які допоможуть переварити такі страви.

Звичайно, жоден святковий стіл не обходиться без традиційних салатів з майонезом, але майонези й кетчупи можна замінити на домашні соуси, вони теж досить жирні та поживні, проте без хімії. Експерти рекомендують не ставити на стіл копченості та консерви всіх видів, жирні ковбасні й м’ясні нарізки.

За столом пийте повільно і робіть якомога більше інтервалів: випивайте по 30-50 мл міцного напою як мінімум через пів години після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти тільки певну кількість алкоголю. Це 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом пів години.

Медики пропонують не сідати за святковий стіл з почуттям голоду. Слід трохи перекусити фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Під час застілля можна захворіти на кишкову інфекцію, причиною якої можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, біля проїжджих частин вулиць, тобто реалізувались із порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі. Різні торти, кекси й тістечка є ще одним приводом бити на сполох.

Поради:

  • звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
  • не купуйте продукти на стихійних ринках та в невстановлених місцях;
  • не вживайте харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
  • не частуйте дітей продуктами, які не підходять для їхнього віку;
  • обов’язково піддавайте термічній обробці продукти, якщо за технологією це можливо і вимагається;
  • зберігайте продукти та готові страви, що швидко псуються, тільки в холоді;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • не пийте алкоголь на порожній шлунок;
  • їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
  • на наступний день не снідайте вчорашніми стравами.

Будьте уважними і обережними, щоб смаколики принесли гастрономічне задоволення, а не захворювання.

З прийдешніми святами!

З повагою, Чугуївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області