В Україні з 17 липня триває загальнонаціональна кампанія з наздоганяючої вакцинації проти кору для дітей, які пропустили щеплення. З 260 тис. дітей, які пропустили щеплення КПК згідно із Календарем профілактичних щеплень, вакцинувались 65 817 осіб.

За даними Центру громадського здоров’я, у межах вакцинальної кампанії перше щеплення КПК зробили 34 011 нещеплених дітей віком від 2 до 17 років. Ще 31 806 дітей віком від 7 до 17 років отримали друге щеплення.
По Зміївській міській та Слобожанській селищній радах, з 648 дітей, які пропустили щеплення, щеплено тільки на 15,4% , із загальної кількості щеплено -100 дітей. Результат щеплення дітей визнаний незадовільним. Щеплення дітей проти КПК незадовільно виконуються в АЗПСМ с. Лиман, смт. Зідьки, м. Зміїв.

 

На жаль, є батьки, які свідомо відмовляються вакцинувати дітей проти кору. Серед типових причин відмови від щеплення є релігійні переконання, сподівання на "природний імунітет", побоювання побічних ефектів тощо. Проте вакцинування дітей вакциною проти кору, паротиту та краснухи є обов’язковим у Національному календарі профілактичних щеплень та безпечним для здоров’я дитини. Імунізація дітей від інфекційних хвороб під час війни — важливий компонент індивідуального імунного захисту. Люди, рятуючись від обстрілів, чи діти, які під час навчання довгий час перебувають у бомбосховищах і перебуваючи у місцях масового скупчення, отримують вищі ризики інфікування. Кір - одна з найбільш заразних інфекцій, відомих у світі. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Кір дуже швидко поширюється, передається повітряно-крапельним шляхом, вірус живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Слід зауважити, що кір призводить до тяжких ускладнень, таких як пневмонія, отит, енцефаліт, приводить до інвалідності та смерті. Летальність від кору та ускладнень висока.

Батьки не до кінця розуміють ризики захворювання. До того ж у нас є органи опіки та піклування, які займаються питаннями захисту прав дітей. У батьків є певні зобов'язання перед дітьми. Мабуть, якщо батьки відмовляються, вони не до кінця розуміють свої обов'язки.

Нагадуємо, що в Україні зберігається ризик спалаху кору, що може бути серйозним епідемічним ускладненням. Людина, яка перехворіла на кір, з часом зустрічається із серйозними наслідками. Під час останньої епідемії кору в Україні (2017-2019 рр.) захворіли 115 тисяч осіб, 41 людина з яких померла. Інфекція швидко розповсюджується в місцях скупчення людей, малих групах.

Наразі вакцинація є єдиним надійним способом, щоб захистити себе та дитину від захворювання. У закладах охорони здоров’я є достатня кількість вакцини КПК, придбаної за рахунок державного бюджету. Крім того, для набуття колективного імунітету принаймні 95% осіб мають бути вакцинованими.

Вакцинація формує спеціальний імунітет, унаслідок чого організм людини стає чутливим до інфекції. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, в Україні, в 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в 6 років — ревакцинація. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. Для дітей до 18 років вакцинація від кору в Україні є гарантованою державою, тобто безоплатно.

Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям своїх дітей, зверніться до свого сімейного лікаря та вакцинуйтесь проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії  ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»