01

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке передається через укус хворої тварини. Хвороба вражає центральну нервну систему і має 100 % летальність, якщо вчасно не зробити щеплення.

Заразитись сказом можна від інфікованої тварини:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Людей найчастіше інфікують коти, собаки й лисиці.

Інкубаційний період захворювання становить від 1 до 3 місяців, але може варіюватись від 1 тижня до року.

Для профілактики сказу:

  • регулярно вакцинуйте свійських тварин;
  • уникайте контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • остерігайтеся безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Якщо вас укусила тварина негайно зверніться до лікаря! Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом, щонайменше, 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезинфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.  

Обов’язковому щепленню підлягають люди:

  • яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини навіть за найменших ушкоджень шкіри;
  • покусані будь - якими дикими тваринами (наіть без підозри на сказ);
  • подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;
  • які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами або трупами тварин для досліджень.

За 5 місяців поточного року на території громад внаслідок укусів тварин за медичною допомогою звернулось 32 громадянина. У 24 випадках укуси спричинили собаки (13 — безпритульними), у 8 — коти. Отримало 13 осіб антирабічне щеплення.

У порівнянні за 5 місяців 2022 року внаслідок укусів тварин до лікарів звернулися 24 особи, 23 випадки укуси собаками (8- безпритульними), 1 –кішка. З них отримали антирабічні щеплення – 8 осіб.

Протягом попередніх 40 років епідемічна ситуація в Україні щодо захворюваності людей на сказ залишається нестійкою і має тенденцію до зростання.

Щоб запобігти випадкам захворювання людей на сказ господарі зобов’язані зареєструвати домашніх улюбленців у ветклініці та щепити їх проти сказу. Для вигулу свійських тварин у громадах мають бути виділені та облаштовані спеціальні майданчики. Крім того, собак і котів не можна брати з собою у магазини, їдальні, на дитячі майданчики, пляжі, у парки, сквери, сади та інші місця загального користування. Категорично забороняється торкатися незахищеними руками хворих диких та домашніх тварин, приносити їх в житлові приміщення.

Бережіть себе та своє здоров’я!


З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»