WrBRxfzpEQ

На порозі - літо, тож активізується відпочинок на природі: у скверах, парках, лісопарках. Водночас актуальності набуває проблема кліщів, і зростають ризики заразитися небезпечною хворобою. Зустріти кліща можна скрізь – в лісі, сквері чи парку, на березі річки або озера. Кліщі є переносниками особливо небезпечної хвороби – бореліозу (хвороби Лайма).

Кліщі є збудниками понад 150 інфекційних і паразитарних хвороб. Найнебезпечніші хвороби: бореліоз, енцефаліт, геморагічні лихоманки.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

Більшість випадків хвороби Лайма (інфекцію переносять кліщі) фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі - особливо у лісах, лісопарках тощо. 

Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Пізня, або хронічна, хвороба Лайма виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

На території Зміївської міської та Слобожанської селищної рад за перші чотири місяці 2023 року не зареєстровано жодного випадку хвороби Лайма. В порівнянні за відповідні періоди  2022 року (1 випадок в с. Бірки)  2021 року (3 випадки, 1 в м. Змієві та 2 в  сел. Слобожанське).  

Як захиститися від кліщів! 

  • Кліщі активні впродовж всього теплого сезону. Вони можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань, які потрапляють у наш організм під час присмоктування.
  • Підчепити кліща можна на будь-якому газоні й траві - найімовірніше в лісі, парку чи сквері. А тому вирушаючи на прогулянку, пікнік чи в похід - варто подбати про захист!
  • Збираючись на прогулянку, передусім подбайте про відповідне вбрання. Найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами світлого кольору, який прилягає до тіла. 
  • Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб від кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на термін придатності.
  • На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву: саме там кліщів найбільше.
  • Ретельно оглядайте себе та близьких протягом прогулянки. Відчути укус кліща неможливо: від виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює. Одразу після повернення додому ще раз огляньте рідних, тварин та себе. 
  • Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати і попрасувати. Це ж стосується речей, якими ви користувалися на прогулянці. Витрушування не допоможе позбутися кліща.

З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»