Спалювання сухостою, сухої трави та чагарників під час воєнного стану може розцінюватися як акт диверсії.

01

З приходом тепла збільшується кількість пожеж в екосистемах.

Спалювання сухої рослинності призводить до некерованих надзвичайних ситуацій, займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів, полігонів з відходами, через дим виникає загроза аварійних ситуацій на автошляхах. Ці пожежі ставлять під загрозу підприємства критичної інфраструктури і часом коштують бюджетові десятки мільйонів гривень.

Слобожанська селищна рада наголошує! Так як в нашій країні йде війна, масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу.

Таке рішення в Україні прийняли шляхом внесення змін до Кримінального кодексу України 3 березня 2022 року. Законодавці у статті 113 - “Диверсія”, окрім існуючих злочинів, передбачили навмисні підпали сухостою. Відповідальність за злочини, передбачені статтею “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Це пов'язано з тим, що під час воєнного стану витрачаються додаткові сили, засоби та кошти для боротьби з загоряннями. Пожежні дружини, лісова охорона, інші сили та засоби залучають для ліквідації таких пожеж. Надалі фіксація таких порушень може класифікуватися не тільки накладанням штрафу, а й кримінальною відповідальністю. Радимо утриматися від такої діяльності.

Фіксувати та накладати штраф за спалювання сухої рослинності на Харківщині можуть ДСНС, поліція або екологічна служба.

02

Кожен акт підпалу – це злочин проти людини і природи! Бережіть себе і навколишнє середовище!