Харчові продукти 

Зміївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області доводить до вашого відома, що в ході проведеного аналізу,

в Зміївському районі не вповному обсязі зареєстровані оператори ринку харчових продуктів, згідно п. 1 ст. 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів" та п .1.1. розділу I " Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтерисованим суб'єктам" затвердений Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 (далі - Наказу).

  Згідно розділу I Наказу, визначена процедура державної реєстрації потужностей, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів та не потребують отримання експлуатаційного дозволу, де згідно Закону, стадії виробництва та обіг харчових продуктів - будь-які стадії, у тому числі виробництво, зберігання, транспортування, реалізація або постачання харчових продуктів кінцевому споживачу.

  Відповідно до основних термінів, визначених статтею I Закону України, заклад громадського харчування - ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням не визначену кількість фізичних осіб.

  У разі, якщо їдальня забезпечує харчуванням визначену кількість фізичних осіб та має документальне підтвердження зазначеного, він не потребує державної реєстрації потужностей.

  Кінцевий споживач - споживач, який використовує харчовий продукт виключно для власного споживання.

  До переліку операторів ринку харчових продуктів, чия діяльність підпадає під дію закону про реєстрацію, підпадають оператори харчових продуктів (далі оператор ринку) - суб'єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється:

  • первинне виробництво - виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин;
  • виробництво - діяльність, пов'язана з виробництвом об'єктів санітарних заходів, у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво, підготовка, змішування та пов'язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану об'єкта;
  • реалізація - передача, обмін, поставка за договором та відчуження іншим шляхом харчового продукту від однієї особи до іншого безвідносно від того, чи відбулася реалізація платно та/або в іншій формі;
  • обіг - реалізація так/або зберігання харчових продуктів для цілей реалізації, включаючи пропонування до реалізації та/або іншої форми передачі, реалізації, розповсюдження або будь-яку іншу форму передачі незалежно від її здійснення на платній чи безоплатній основі. Дії, пов'язані з направленням на переробку (зміну призначеного використання), вилучення та/або відкликання, та/або утилізацію харчових продуктів, не вважаються обігом;
  • та/або інших об'єктів санітарних заходів - харчові продукти, тварини, призначені для споживання людиною (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами) і які відповідають виконанням вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі - Закон) та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об'єктів санітарних заходів.

  Види діяльності операторів ринку, які підпадають під дію Закону:

  • діяльність, пов'язана з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 С, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • діяльність закладів громадського харчування;
  • заклад громадського харчування - ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб;
  • рухомі та/або тимчасові потужності - тимчасові споруди, рухомі транспортні засоби, призначені для торгівлі;
  • виробництво харчових продуктів, інгрідієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;
  • роздрібна торгівля харчовими продуктами.

  Для державної реєстрації та присвоєння особистого реєстраційного номера потужності, суб'єкт господарювання/оператор ринку зобов'язаний подати до територіального органу Держпродспоживслужби (управління Держпродспоживслужби в Зміївському районі) заяву про державну реєстрацію потужності. Інформуємо, що державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку.

  За роботу без державної реєстрації операторам ринку харчових продуктів передбачена адміністративна відповідальність, згідно п. 2 ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог цього Закону, - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від восьми до п'ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

 

  Телефон для довідок: 3-43-63