Title

Зміна зареєстрованого місця проживання проводиться органами реєстрації, на території територіальної громади, на яку поширюються повноваження відповідної ради. Повноваження з реєстрації місця проживання покладаються на  міські, селищні, сільські ради або ЦНАП.

Для зміни зареєстрованого місця проживання чоловіків від обов’язково потрібен військово-обліковий документ.

У разі звернення особи до органу реєстрації  за новою адресою діюче законодавство дозволяє тому ж органу зняти особу з реєстрації за старою адресою.

Перш ніж змінювати адресу реєстрації місця проживання необхідно знятись з військового обліку. Якщо після зміни зареєстрованого місця проживання ви будете відноситись до того ж ТЦК та СП, то з обліку зніматись не треба. Але необхідність предʼявляти військово-обліковий документ все одно є. Якщо після зміни зареєстрованого місця проживання ви будете відноситись до іншого ТЦК та СП, то необхідно знятися з обліку.

 

Алгоритм зміни місця реєстрації призовника, військовозобов’язаного, резервіста: 

  • знятися з військового обліку у ТЦК та СП у звʼязку зі зміною місця проживання. У військово-обліковий документ буде проставлена відмітка про зняття з військового обліку. Якщо зміна адреси проживання відбувається в рамках одного району міста, то зніматись з військового обліку не треба (бо відповідальний за ведення обліку ТЦК та СП фактично не змінюється), але треба повідомити ТЦК та СП про зміну місця проживання.
  • протягом 3 днів після зняття з військового обліку звернутись до органу місцевого самоврядування або у ЦНАП для реєстрації місця проживання.

 

Необхідний пакет документів: 

  • заява за формою згідно Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування);
  • паспортний документ;
  • документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі (свідоцтво про право власності, договір оренди, ордер, тощо);
  • квитанцію про сплату адміністративного збору;
  • військово-обліковий документ (посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), або військовий квиток, або тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного.

У разі,  якщо особа, яка реєструється, не є власником цього житла, то для реєстрації потрібна згода власників житла. 

Також повідомляємо, що наразі не можливо змінити місце проживання через застосунок «ДІЯ». На даний момент така функція недоступна.

Території, на яких ведуться бойові дії та ті, що перебувають в тимчасовій окупації  відключені від реєстру Територіальної громади, тому змінити місце реєстрації там неможливо. Харківська область запрацювала у даній сфері надання адміністративних послуг з грудня 2022 року.


Закон України Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні від 5 листопада 2021 року № 1871-IX

Постанова КМУ про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів від 30 грудня 2022 р. № 1487

Постанова КМУ Деякі питання декларування та реєстрації місця проживання (перебування) та ведення територіальних реєстрів громад від 7 лютого 2022 р. № 265

Розпорядження КМУ Питання запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму  воєнного стану в Україні від 24.02.2022 року № 181-р.