uvaga

Одним з найскладніших питань в умовах воєнного стану, яке постає перед Слобожанською селищна радою, як органом місцевого самоврядування, є наповнення бюджету селищної громади.

Забезпечення стабільних надходжень до селищного бюджету є надважливим завданням, адже це є запорукою сталого фінансування першочергових потреб громади та її мешканців, вирішення, в межах компетенції, питань її безпеки, надання підтримки незахищеним верствам населення, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, тощо.

Безумовно, частина платників податку опинилася у важких умовах, зумовлених порушенням логістичних зав’язків, зменшенням купівельної спроможності та, як наслідок, скоротила перерахування коштів до бюджету.

З метою підтримки бізнесу, урядом прийнято низку змін до чинного законодавства, в тому числі відносно місцевих податків та зборів.

Зокрема, такими змінами передбачено:

  • під час дії воєнного стану підприємці-спрощенці першої та другої груп з квітня цього року сплачуватимуть єдиний податок добровільно, а з березня можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок, проте при цьому їм не буде зараховано стаж;
  • надання можливісті ФОП та юрособам з оборотом до 10 млрд грн. сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ (але тільки з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України) та інших платежів. Також знято обмеження по кількості робітників та по видам діяльності (окрім підакцизних товарів та грального бізнесу). Таким чином, високоприбуткові платники податку на прибуток та ПДВ можуть перейти на спрощену систему оподаткування, а діючі «спрощенці» сплачувати єдиний податок за зниженою ставкою;
  • звільнення від екологічного податку, платників цього податку, які зареєстровані за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.
  • за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, за об’єкти житлової нерухомості фізичних осіб, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з збройною агресією РФ. За аналогічні об’єкти нерухомості у власності юридичних осіб податок не нараховується з 1-го березня 2022 року по 31 грудня 2022 року;
  • з березня та до кінця 2022 року звільняються від плати за землю платники, чия земля розташована на територіях, на яких ведуться бойові дії.

!!!Звертаємо увагу, що перелік територій, на яких ведуться бойові дії, повинен затвердити Кабінет Міністрів України. Проте до теперішнього часу він досі не затверджений.

Таким чином, не всі платники податку можуть розраховувати на врахування вищезазначених пільг. Враховуючи зазначене, Слобожанська селищна рада закликає суб’єктів господарської та підприємницької діяльності, які продовжують здійснювати свою діяльність на території селищної ради своєчасно та в повному обсязі сплачувати податки до селищного бюджету, чим підтримати соціальну сферу та мешканців територіальної громади.

Окрім того, звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується імпортерами та виробниками з 1 травня 2022 року.

З внесенням змін до Бюджетного кодексу України, з 01 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5 відсоткового акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року.

При визначенні бази оподаткування при розрахунку податкового зобов’язання зі сплати 5 відсоткового акцизного податку виробники та імпортери враховують вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року. Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі враховують лише вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені до 01 квітня 2022 року.

Виробники та імпортери тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин що використовуються в електронних сигаретах подають декларацію акцизного податку за основним місцем обліку.

Щодо перерахування 5 відсотків акцизного податку з роздрібного продажу:

  • за кодом бюджетної класифікації 14040200 акцизний податок перераховують – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, в тому числі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну вироблених до 01 квітня 2022 року та не реалізованих до 01 квітня 2022 року кінцевим споживачам,
  • за кодом бюджетної класифікації 14040100 акцизний податок перераховують на рахунки відкриті Державною казначейською службою України– виробники та імпортери, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01 квітня 2022 року та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01 січня 2022 року.