zdoroveharchuvannia

З 01.09.2021 у закладах освіти повинне бути організоване харчування дітей відповідно до нових норм та Порядку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Згідно з новими вимогами до харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку передбачена можливість різних способів (власними силами закладу, кейтеринг, аутсорсинг, буфет) та форм (моно- або мультипрофільне меню, меню на вибір, шведський стіл) організації за новими нормами споживання різних продуктів з урахуванням виду закладу, термінів перебування дитини у закладі, прийому їжі, встановлені вимоги до асортименту буфетів, тощо.

Харчування повинне бути організовано на основі розробленого примірного чотиритижневого сезонного меню. Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.

Разом з цим, з урахуванням змін до вищевказаного документу, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 №871 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р. №305” в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 року договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 року, до 01 січня 2022 року можуть застосовуватись чинні на теперішній час норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 “Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Питання дотримання вимог чинного законодавства при організації харчування дітей у закладах освіти знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

 

Управління Чугуївського району

Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області