1

       Протягом останнього часу в населених пунктах Харківської області спостерігається зростання кількості  захворювань на кишкову інфекцію, спричинену вживанням їжі без належних умов зберігання та незадовільне утримання обєктів харчування. Така ситуація стала наслідком відсутності на підприємствах громадського харчування виконання лабораторного контролю за режимом утримання, чищення та дезінфекції виробничих приміщень,  відсутності окремого зберігання сирої та готової їжі,  відсутності заходів з дератизації та дезінсекції у закладах, відсутні списків на проходження гігієнічного навчання персоналу, а також не своєчасного проведення медичного огляду працівників.

З метою упередження виникнення осередків захворювань на кишкові інфекції (сальмонельоз), рекомендуємо власникам підприємств громадського харчування:

- пройти гігєнічне навчання за затвердженими програмами та повний обсяг медичного профілактичного обстеження;

- забезпечити виробничий лабораторний контроль якості і безпечності готових страв, а також режиму утримання підприємств.

Звертамо Вашу увагу, що зазначені дослідження можуть проводитись у Державній установі «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України».