covid19


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ

 ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

(ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»)

ЧУГУЇВСЬКА ФІЛІЯ

вул. Шевченко, 16, м. Чугуїв, Харківська обл., 63503, тел./факс , (057246) 4-08-87

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. код ЄДРПОУ 38496409

 

19.08.2021№1227

Голові

Слобожанської селищної громади

Дмитру ДІХТЯРУ

Щодо необхідності вакцинації

Проти COVID-19

 

COVID-19- гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Передача вірусу здійснюється повітряно-краплинним шляхом. Схильні до захворювання усі категорії населення, проте найважчий перебіг відмічається у людей похилого віку та осіб, з наявними супутніми захворюваннями. Для профілактики використовується вакцина.

Вакцина — це препарат, що виготовлюється на основі ослаблених чи вбитих збудників хвороб, продуктів їх життєдіяльності або їх синтетичних аналогів. Нині застосовуються комп’ютерні методи для розробки вакцин на основі даних (банків даних) геномних послідовностей багатьох бактерій, збудників паразитарних інфекцій та вірусів.

Введення вакцини імітує хворобу, що надає змогу організму ідентифікувати збудник та «навчитись» боротись із даним збудником, виробивши специфічні антитіла. Така методика дозволяє організму підготуватись до можливої зустрічі із «справжнім» збудником та забезпечити більш легкий перебіг інфекції, у разі якщо вона виникне.

Жодна вакцина не може бути застосована без проходження усіх фаз клінічних випробувань та затвердження її компетентними органами. Результати досліджень доводять ефективність вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Існує лише невелика ймовірність несприятливих реакцій після імунізації, оскільки сприйнятливість організму до окремих речових суворо індивідувальна.

Проте не варто через це уникати вакцинації, адже саме вакцина є дієвим способом профілактики інфекційних захворювань. Завдяки масштабним кампаніям з вакцинації вдалося мінімізувати ризик захворювання на такі інфекції як кір, краснуха, дифтерія та ліквідувати таке захворювання як натуральна віспа.

Світовий досвід з вакцинації наразі доводить свою ефективність, де значно знижується рівень захворюваності та смертності.

З метою зменшення рівню розповсюдження вірусу імунітет повинен бути у 65-70% населення, що забезпечить мінімізацію ризику передачі вірусу. Саме такий показник дозволить повернутись до звичного ритму життя без карантинних обмежень.

Ризик поширення даної інфекції дуже високий серед організованих колективів, що робить їх приорітетною групою населення для проведення вакцинації. Таким чином, вакцинація особового складу допоможе унеможливити поширення вірусу.

Та головне пам’ятати, що запобігти хворобі простіше, ніж її лікувати.

Останнім часом на території Харківської області загострилась епідемічна ситуація з COVID-19.

За липень 2021 по Зміївській та Слобожанській територіальним громадам було зареєстровано 8 випадків захворювання на СOVID-19, за серпень (з 01.08.2021 по 20.08.2021) зареєстровано 28 випадків захворювання на СOVID-19.

Вакциновано по Зміївській та Слобожанській територіальним громадам  всього 8470 осіб, з них 1 доза – 5202 осіб, 2 доза – 3268 осіб.

 

Завідувач філії Юлія АНДІБУЛОВА

Вікторія Дворниченко 33679