амброзія

Літо в розпалі, а отже час згадати і про амброзію — рослину, про яку багато говорять, але далеко не всі знають, як вона виглядає. Це один з найбільш непримітних і витривалих бур’янів у рослинному світі, який, проте, є одним із найбільш небезпечних алергенів.

Полинолиста Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 – 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у липні – вересні. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 – 15 років, при сприятливих умовах до 30 – 50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає.

Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

Цвіте амброзія з середини липня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію - підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів.

Методи боротьби:

Старанне очищення посівного матеріалу від насіння амброзії.

Скошування. Подібна боротьба ефективна в період бутонізації. У фазі вегетації зрізана рослина формує в три рази більше стебел, ніж було. Ефективним вважається п’ятиразове сезонне скошування, яке не дозволить бур’яну утворити плоди. Якщо до цвітіння рослини не ліквідовані, і вже утворились зелені плоди, то саме в цей час скосити та обов’язково спалити. Так, як насіння амброзії має властивість дозрівати будучи вже скошеною.

Висмикування з корінням. Даний метод ефективний на малих ділянках.

Хімічна дія. На великих площах застосовують гербіцид.

І так, ви тепер знаєте, як амброзія шкодить людині, саду і городу. Але ви також знаєте, як боротися з амброзією. Хай ці знання допоможуть зберегти ваше здоров’я і здоров’я вашого саду, городу.

Зміївське управління Головного управління

Держродспоживслужби в Харківській області